Reactii la atacul terorist din Moscova

Depunere de coroane in Moscova Lacasuri Ortodoxe: Reactii la atacul terorist din Moscova

Papa Benedict al XVI-lea a denuntat marti, un „act grav de violenta” exprimandu-si „durerea profunda”, dupa atacul de la aeroportul Domodedovo din Moscova, din ziua de luni, 24 ianuarie, soldat cu 35 morti.
©traducere, articol si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana Ion


Papa si-a exprimat durerea si a condamnat ferm acest „act de o grava violenta”, printr-o telegrama adresata presedintelui rus, Dmitri Medvedev, prin intermediul cardinalului Tarcisio Bertone, numarul doi al Vaticanului.
Benedict al XVI-lea transmite „sentimentele sale de apropiere spirituala si condoleante sincere pentru familiile victimelor”, asigurand ca se alatura prin „rugaciuni fierbinti pentru vietile intrerupte”.

„Invocand odihna in Hristos a celor care-si plang” mortii, papa a dedicat „un gand special” celor 110 raniti, dintre care 43 se aflau marti dimineata intr-o stare grava sau critica.
Cardinalul Bertone a declarat ca „se alatura si el” „durerii” Rusiei, precizeaza AFP.

in aceeasi zi, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane a adresat de asemenea un mesaj de condoleante „familiilor celor ucisi, care sufera in urma actiunilor iresponsabile ale teroristilor”, printr-o scrisoare catre PF Kirill al Moscovei si intregii Rusii.
„Speram ca astfel de actiuni indreptate impotriva vietii unor persoane nevinovate nu se vor repeta, iar duhul pacii si al bunei convietuiri intre popoare si credinciosi care marturisesc credinte religioase diferite va triumfa, spre binele tuturor oamenilor”, precizeaza patriarhul roman, potrivit Centrului de Presa al Patriarhiei Romane.

Un atentat sinucigas cu bomba a condus la 35 de morti, luni, la aeroportul international din Moscova – Domodedovo, Rusia fiind vizata in mod regulat de atacurile revendicate de o grupare rebela islamista din Caucazul rus.
Benedict al XVI-lea isi exprimase anterior „dezaprobarea ferma” in fata actelor „de violenta atroce”, dupa dublul atentat sinucigas de la sfarsitul lunii martie, din metroul Moscovit, cand au murit 40 persoane.

Vaticanul si Rusia au decis sa aiba relatii diplomatice depline din decembrie 2009, cu ocazia primei intalniri la Vatican dintre presedintele Medvedev si papa (v. Arhiva Lacasuri Ortodoxe). incepand din 1990, cele doua state nu colaborau decat prin reprezentanti care nu aveau rangul de ambasador, acest nou impuls dat relatiilor diplomatice, intervenind in momentul cand relatiile dintre catolicii si ortodocsii din Rusia – tensionate in ultimii ani – incepusera sa se imbunatateasca, mai precis dupa intronizarea patriarhului Kirill din februarie 2009, cel care a fost multa vreme seful diplomatic al Bisericii Ortodoxe.

Presedintele Medvedev a declarat, cu acest prilej, ca terorismul a ramas „cea mai grava amenintare” la adresa Rusiei.

Miscarea rebela islamista din Caucazul rus, care figureaza pe lista principalilor suspecti, este nascuta din cenusa rebelilor separatisti ceceni, invinsi de fortele ruse. Botezata „Emiratul caucazian”, miscarea tinde spre reunirea diferitelor fractiuni rebele care opereaza in republicile Caucazului rus. Este considerata de analisti drept mostenitoarea strategiei dictatorului militar decedat Shamil Bassaiev, responsabil pentru atacurile cele mai sangeroase ale gherilei, precum prinderea de ostatici de la scoala din Beslan (din septembrie 2005, soldata cu peste 339 morti, dintre care 200 copii).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.