SONDAJ: 37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea in mod regulat

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
SONDAJ: 37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea in mod regulat

37% dintre francezi au o Biblie proprie, 3% citesc din ea in fiecare zi, 2% cel putin o data pe saptamana, conform unui sondaj IPSOS efectuat de Alianta Biblica franceza cu ocazia noii sale expozitii "Biblia, patrimoniul umanitatii" (vezi MONITOR Lacasuri Ortodoxe 2/2010, pg.31).


SONDAJ: 37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea in mod regulat

Numarul detinatorilor de Biblii cunoaste o scadere de 5% fata de anul 2001, deoarece, conform unui sondaj al acelui an, realizat de Institutul CSA, 42% dintre respondenti au declarat ca detin o Biblie.

Catolicii practicanti, desigur, sunt cei mai mari cititori: 68% din totalul detinatorilor de Biblii – se arata in sondajul IPSOS.

Pentru 46% dintre francezi, principalul castig rezultat din lecturarea Bibliei este religios si spiritual.

Pentru 43% dintre francezi, lectura se dovedeste a fi interesanta din alte motive (26% din interes literar sau cultural si 17% din interes istoric).

66% dintre francezi considera ca Biblia reprezinta un punct de referinta cultural, relativ putin prezent in societatea franceza si un sfert din respondenti considera ca nu este chiar deloc prezent.

insa francezii cunosc destul de bine episoadele biblice.

SONDAJ: 37% dintre francezi au o Biblie, dar numai 5% citesc din ea in mod regulat

Episodul cel mai cunoscut revine Fecioarei Maria, lui Iosif si nasterii lui Iisus (91% il cunosc, iar 74% il stiu precis), apoi Arca lui Noe (91%, dintre care 66% in mod precis), Rastignirea si invierea lui Iisus ( 88% din care 70% afirma ca stiu mult despre acest episod).

Pe locul 4 se situeaza episodul despre Moise, pedepsele trimise asupra Egiptului si trecerea Marii Rosii (83%). Apoi urmeaza lupta lui David cu Goliat (81%) si Adam si Eva cu sarpele (80%). Episodul cel mai putin cunoscut este cel al lui Iov (31%).

Studiul a fost efectuat in perioada 29 – 30 ianuarie, prin telefon, pe un esantion de 1017 persoane, reprezentativ pentru populatia franceza, cu varste depasind 15 ani.

©CARMEN_Ana Radu / publicat in Monitor Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.