Turcii au toleranta scazuta fata de alta etnie sau religie

Lacasuri Ortodoxe: din ANKARA
Turcii au toleranta scazuta fata de etnie si religie

Turcii nu sunt foarte toleranti vizavi de diferentele etnice si religioase in interiorul tarii si cred ca non-musulmanii nu sunt loiali Statului, refuzandu-i in functiile publice, potrivit unui sondaj publicat astazi, 30 septembrie 2009, in presa.


Sondajul, realizat in perioada mai – iunie de Institul de sondaje Frekans, care a intervievat 1108 persoane, arata ca 57% dintre respondenti refuza sa fie vecini de palier cu un ateu, 42% cu un evreu si 35% cu un membru al comunitatii crestine, raporteaza ziarul Milliyet.

18% dintre respondenti nu doresc o familie straina, drept vecina.

Turcia, 99% tara musulmana, gazduieste mici comunitati crestine – armeni, ortodocsi, catolici – si evrei alaturi de o importanta minoritate kurda (musulmana), in Anatolia de sud-est, teatru al unui conflict armat sangeros intre fortele de securitate si rebelii separatisti kurzi, incepand din 1984.

48% dintre persoanele interogate sustin ca evreii nu sunt loiali statului turc, iar 47% pun la indoiala angajamentul ortodocsilor greci si armeni fata de tara.

De asemenea, sondajul arata ca majoritatea turcilor (57%) se opun ca membrii comunitatilor religioase sa se angajeze in functii publice ale sectoarelor sensibile din domeniul serviciilor de informatii, militar sau politienesc.

imbunatatirea drepturilor minoritatii kurde si a non-musulmanilor este unul dintre elementele cheie ale procesului de aderare la Uniunea Europeana, care a inceput in octombrie 2005, dar progreseaza foarte lent.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.