Iulia Timosenko s-a declarat pentru sustinerea ideii de infiintare in Kiev a unei reprezentante permanente a Patriarhiei de Constantinopol

Lacasuri Ortodoxe: din Kiev

Primul ministru al Ucrainei – Iulia Timosenko s-a declarat pentru sustinerea ideii de infiintare in Kiev a unei reprezentante permanente a Patriarhiei de Constantinopol.


Premierul ucrainean a optat, de asemenea, pentru unirea tuturor ortodocsilor din tara „intr-o singura biserica locala”. Dupa parerea ei, procesul crearii unei astfel de biserici trebuie sa se desfasoare treptat, fara vreo influenta exterioara, in special din partea autoritatilor statale.

Idea deschiderii unei reprezentate a Patriarhiei de Constantinopol in Ucraina a fost lansata inca in primavara anului acesta de catre presedintele Ucrainei Victor Iusenko in cadrul intalnirii sale cu Patriarhul Bartolomeu de la Istanbul.

Ca raspuns la aceasta cerere reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe din Turcia au mentionat ca Patriarhul de Constantinopol nu are astfel de imputerniciri de a-si deschide reprezentante in afara hotarelor Turciei, inclusiv nici in Ucraina. Dupa cum este cunoscut, autoritatile Turciei nu-l recunosc pe patriarhul Bartolomeu I ca «Patriarh Ecumenic» (titlu pe care l-a mostenit inca din vremea dainuirii imperiului bizantin). Autoritatile din Turcia nu sunt de acord cu numirea Patriarhul Bartolomeu ca Patriarh al „Constantinopolului”, datorita faptului ca „un oras cu acest nume astazi nu mai exista”.

Potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe Universale, reprezentate permanente de tipul celei pe care doreste sa o infiinteze I.Timosenko in Ucraina pot fi deschise numai in urma unor intelegeri dintre intaistatatorii si membrii Sf. Sinoade ale celor doua Biserici Locale. De regula, acest lucru se face pe baza unei colaborari reciproce. Numai ca, Patriarhul Constantinopolului nu a trimis Patriarhului Rusiei pana acum nicio adresare de acest gen. "Nu stie nimic despre aceasta nici mitropolitul Vladimir al Kievului si al intregii Ucraine" – a spus fostul secretar al Departamentului Relatiilor Externe din cadrul Patriarhiei Ruse – protoiereul Nicolae Balasov.

El a subliniat faptul ca fara acordul reciproc al celor doua Biserici Ortodoxe, "sa deschizi o parohie pe teritoriul altei Biserici Ortodoxe, iar in cazul Ucrainei este vorba despre Patriarhia Moscovei – "ar insemna sa incalci ordinea si structura canonica a Ortodoxiei, si sa produci o noua dezbinare inevitabila care va aduce cele mai grave urmari atat asupra Bisericii, cat si asupra poporului si intregii societati".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.