O “armata” de specialisti misionari este gata sa refaca legaturile tinerilor cu religia in Rusia

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova /AsiaNews
O "armata" de specialisti misionari ortodocsi este gata sa refaca legaturile tinerilor cu religia. Acesta este un proiect lansat de Patriarhia Moscovei.

Scopul este de a ii "distanta pe tineri de droguri, alcoolism, promiscuitate sexuala" si de a organiza evenimente pentru a comunica societatii pozitia Bisericii cu privire la problemele contemporane, explica Vladimir Batrakov, un militar ca formare, acum "inrolat" in cadrul Patriarhiei, care incepand cu luna mai a implicat 100 de tineri membri in aceasta actiune.

©traducere si redactare KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Campania, promovata de catre Patriarhul Kirill, organizeaza cursuri de formare pentru tinerii care vor crea la randul lor grupuri (tinere) pe intreg teritoriul Federatiei Ruse.

incepand din 1991 exista "Tineretul Ortodox”, ca miscare in Biserica Ortodoxa Rusa, o organizatie ce lucreaza in principal cu copiii si adolescentii. Ce diferentiaza insa acest grup nou de tineri este ca el este destinat sa promoveze, alaturi de valorile religioase, o politica "anti-filosofie occidentala" si patriotismul.

in decembrie 2009, Kirill a subliniat pentru prima data necesitatea formarii de lideri pentru grupurile de tineri, la o intalnire cu mai marii clerului. Cu aceasta ocazie, el a vorbit despre importanta abordarii tinerilor intr-o societate plina de "relativismul moral", patrunsa de cultul hedonismul si succesul personal. "Primul pas a fost organizarea de cursuri de catre Departamentul Sinodal pentru Problemele Tineretului si Centrul Patriarhal pentru Cresterea Spirituala a Copiilor si Tinerilor.

Cursurile, spune Iulia Pavliucenkova – ?ef adjunct al Departamentului Sinodal pentru Culte – le asigura viitori lideri capacitatea de a ii intoarce pe tineri de la "asa-numitele valori europene", promovate de mass-media, cum ar fi iubirea libera, iresponsabilitatea si egoismul, care, a mai spus ea, ii duc pe tineri la abuzul de droguri, alcoolism, promiscuitate, sarcini premature si chiar inchisoare.

Viitorii lideri tineri sunt instruiti pentru "activitatea misionara de strada", de catre Boris Iakmenko, lider al aripii ortodoxe a grupului de tineret “Nasii”. Iakmenko a declarat ca liderii trebuie sa inteleaga ca acestia trebuie sa "iasa pe strazi in descoperirea tinerilor, mai degraba decat sa astepte ca ei sa vina in biserica".

Biserica este in curs de finantare a lucrarilor liderilor de tineret, cu bani din parohii si sponsori. Costurile ridicate de un grup de 30-70 de persoane sunt de aproximativ 300.000 ruble (7.600 Euro). Exista mai mult de 14.000 de biserici ortodoxe in tara, dar Pavliucenkova nu a putut spune daca fiecare dintre ele va avea un propriu lider de tineret.

Nikolai Mitrokin, un cercetator al Universitatii din Bremen si expert financiar al Bisericii Ortodoxe Ruse, crede ca acest efort, din punct de vedere economic, este de nesuportat pentru Patriarhie. De asemenea, el remarca faptul ca Biserica este impartita la nivel ideologic si acest lucru face imposibila standardizarea idealurilor care urmeaza sa fie promovate in randul tinerilor la nivel national. Cu toate acestea, el nu este convins ca aceasta este doar o imagine de campanie pentru Patriarhie, "Kirill este o persoana importanta mass-media, ale carui idei prind glas in modernizarea bisericii, in ton cu vremurile", concluzioneaza Mitrokin. "Statul are nevoie de variante mai putin agresive decat Nasii".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.