Wednesday 4 august 2010

Critici in Malaezia, in urma aprobarii casatoriei fetelor minore

Lacasuri ortodoxe: din Kuala Lumpur/AFP
Critici in Malaezia, in urma aprobarii casatoriei fetelor minore

Decizia unui stat din Malaezia de a autoriza casatoriile fetelor musulmane sub 16 ani a fost puternic criticata astazi, miercuri 4 august 2010, de asociatiile familiste si civice.

©traducere si redactare Bogdan Roman pentru Lacasuri Ortodoxe®


Consiliul Religios Islamic de Stat al Malacca (sud) a dat unda verde casatoriilor fetelor sub 16 ani si baietilor sub 18 ani, pentru a lupta impotriva cresterii sexualitatii in randul tinerilor, si impotriva abandonarii copiilor.

"Aceasta este o decizie pragmatica pentru a preveni sarcinile adolescentelor si problemele sociale care deriva din acestea", a declarat Ali Mohamad Rustam, ministrul de stat si presedintele consiliului religios, catre cotidianul New Straits Times. El a spus ca mariajul minorilor ar trebui sa fie autorizat de catre parinti si de instantele religioase.

174 de femei au nascut fara a fi casatorite, in primele sase luni ale anului 2010, in acest stat. Toate acestea aveau varste sub 20 de ani, a declarat ziarul.

"Casatoria copiilor este inrudita cu pedofilia(…). Este un regres, un pas inapoi. Acest om (Ali Rustam) ar trebui sa demisioneze", a raspuns Ivy Josiah, directorul executiv al Organizatiei Women’s Aid, bine stabilita in tara.

in Malaezia, sunt calificati drept copii, cei sub 18 ani, spune Iosia, care considera ca mariajul precoce ii priveaza de educatie si de dreptul de a alege un partener.

Ministrul femeilor si Familiei, Abdul Jalil Shahrizat, apreciaza, de asemenea, ca fiind "imorala si inacceptabila social" casatoria minorilor.

Tara federala, Malaezia are o populatie de 28 de milioane de locuitori, aproximativ 60% musulmani, autorizand Sharia (legea islamica), care urmeaza sa fie aplicata in unele state in paralel cu sistemul judiciar national. Imamii conservatori au emis mai multe avize controversate in ultimii ani.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile