Centre de criza in maternitati, formate din psihologi si preoti, menite sa reduca numarul de avorturi

evolutia populatiei ruse Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Biserica Ortodoxa Rusa a cerut autoritatilor reglementarea avortului

Biserica Ortodoxa Rusa a prezentat luni, puterii Ruse, propuneri in materie de politica familiala, in special reglementarea avortului si complexitatea procedurii administrative, intr-un moment in care Rusia se vede aruncata intr-o reala criza demografica.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Patriarhul Kirill a prezentat aceste propuneri "conducerii Statului Rus", se arata intr-un comunicat al Bisericii, in vederea unei reuniuni pe tema familiei cu Consiliului de Stat, un organism consultativ prezidat de Presedintele Dmitri Medvedev si care reuneste factorii de decizie politica.

evolutia populatiei ruse

Biserica solicita ca avorturile sa nu mai fie acoperite de asigurarile de sanatate, cu exceptia cazurilor in care viata mamei este in pericol, si doreste o procedura prin care "trebuie sa fie informate femeile despre orice consecinte negative" urmeaza unui avort, printr-un document semnat de pacienta, cat si instituirea unui termen de gandire inainte de operatie.

Biserica mai vrea, de asemenea, sa fie constituit in fiecare maternitate, “un centru de criza”, cu psihologi si preoti.

Aceasta initiativa vine intr-un moment de revigorare a Ortodoxiei in Rusia, dupa caderea regimului sovietic in 1991.

Potrivit lui Alexander Verkovski, din Centrul Sova, specializat pe probleme de nationalitate si religie, este prima data cand Biserica Ortodoxa trimite autoritatilor ruse un document oficial cu propuneri concrete.

"Biserica Ortodoxa, ca si catolicii, se opune vehement avortului, dar aceasta adresa destinata autoritatilor se bazeaza pe un compromis. Tocmai de aceea, propunerile, din punct de vedere religios, sunt foarte moderate”, observa expertul.

Rusia a fost aruncata intr-o criza demografica severa dupa prabusirea URSS, iar rata avorturilor este una dintre cele mai ridicate din lume. in 2008, 1.714.000 nasteri au fost inregistrate, in raport cu 1.234.000 avorturi.

Populatia rusa a scazut cu aproximativ 5,8 milioane idin 1993 si numara acum 142 milioane de locuitori. Guvernul a incercat de ani de zile sa opreasca acest declin, inclusiv prin masuri de incurajare a nasterilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.