SUA a decis pedepsirea presedintelui sirian

manifestatii siriaLacasuri Ortodoxe: din Damasc
8 civili ucisi in Siria. Washingtonul ridica vocea impotriva lui Bashar al-Assad

Washingtonul a sporit presiunea asupra Damascului, miercuri, 18 mai 2011, anuntand sanctiuni contra presedintelui Bashar al-Assad si cerandu-i sa initieze o tranzitie politica “sau sa paraseasca puterea”, in timp ce reprimarea actiunilor protestantilor a lasat noi victime in urma, in orasul asediat Tall Kalakh.

Opt civili au fost ucisi miercuri, in Tall Kalakh, conform unui raportor al drepturilor omului intervievat prin telefon de France Presse. Acesta a raportat bombardarea orasului din vestul Siriei, asediat de mai multe zile, adaugand ca mai multi raniti se aflau in strada, fara a fi evacuati.

De la inceputul miscarii de protest (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), din 15 martie, cel putin 850 de oameni au murit, conform ONG-urilor si ONU, iar mai mult de 8.000 au fost arestati, mii de civili parasind tara.

Confruntandu-se cu represiunea, SUA a decis in cele din urma sa il pedepseasca pe presedintele sirian.
Acesta este “un pas decisiv pentru a spori presiunea asupra guvernului sirian, pentru a inceta violenta impotriva poporului sau si a incepe tranzitia catre un sistem democratic”, se arata intr-un comunicat al administratiei americane.

Afectati de aceasta sanctiune mai sunt si alti sase oameni din conducerea regimului: vice-presedintele Farouk-Shara, primul-ministru Adel Safar, ministrul de Interne Mohammad Ibrahim Al-Shaar, ministrul Apararii, Ali Habib, seful informatiilor militare, Abdel Fatah Qudsiya si “directorul securitatii politice Mohammed Dib Zaitoun.

Administratia, a mai spus Obama, este “foarte preocupata de implicarea entitatilor iraniene in violentele recente din Siria”.

Cu cateva ore inainte ca Washingtonul sa faca acest anunt, presedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat ca nu va aproba adoptarea unei rezolutii ONU care sa autorizeze folosirea fortei in Siria, argumentand ca coalitia de Vest nu respecta deciziile Consiliului de Securitate privind Libia.

Conform videoclipurilor postate pe YouTube, zeci de persoane au demonstrat in orasul Homs, unde magazinele au fost inchise.

Un alt film postat pe acest site arata gratiile de fier trase peste un intreg bazar din Zabadani, in apropiere de Damasc.

Mass-media straina independenta nu poate face verificari ale situatiei, din cauza interdictiilor impuse de catre autoritatile siriene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.