Albanezii cauta comori prin ruinele manastirilor sarbe distruse

In ziua de miercuri, 16 septembrie 2009, Eparhia de Rassko-Prizrensk a Bisericii Ortodoxe Sarbe a solicitat comunitatii internationale sa apere Manastirea „Sfantul Petru de Korissk" din apropierea Prizrenului.

Dupa cum se mentioneaza in comunicat, calugarii Bisericii Sarbe au aflat de arestarea a sase albanezi despre care se crede ca ar fi patruns ilegal pe teritoriul manastirii distruse sistematic, pentru a sapa dupa comori.


Reprezentantii Eparhiei de Rassko-Prizrensk, au cercetat manastirea, care incepand din 1999 se afla in permanenta distrugere.

Mesajului catre comunitatea internationala i-au fost atasate fotografii in care au fost imortalizate fresce distruse, urme de gloante si inscriptii „UCK" pe peretii manastirii.

Sub unul dintre pereti, se vede cum a fost sapat un tunel, care are in prezent 7 m si latimea de 3 m. Eparhia si-a manifestat ingrijorarea intrucat politia din Kosovo nu i-a anuntat cu privire la retinerea persoanelor care au sapat si nici cu privire la daunele provocate manastirii.

„Nu ne este clar nici despre ce fel de comori se discuta. Ce stim, este ca distrugerea patrimoniului cultural sarb continua" – se mai mentioneaza in comunicat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.