publicat în: Arhivă

Raportul vizitei Arhiepiscopului Demetrios in Patriarhia Ecumenica si Atena

Arhiepiscopia Grec-Ortodoxa din America

Lacasuri Ortodoxe: din New York
Arhiepiscopul Demetrios al Americii a facut o excursie de cinci zile la Constantinopol si Atena. El a ajuns in Fanar vineri, 23 aprilie 2010 – la sarbatoarea Sfantului Gheorghe – iar vizita sa a coincis cu cea a Preaferictului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului in Patriarhia Ecumenica.


A doua zi, Arhiepiscopul Demetrios a fost prezent la o primire oficiala a Patriarhului Ierusalimului si a delegatiei sale de Ierarhi si clerici care au venit din Tara Sfanta pentru redeschiderea Metohului Patriarhal al Ierusalimului Sf. Gheorghe din Neochori. Dupa primirea oficiala a Preafericitului, Arhiepiscopul Demetrios a participat la o intalnire cu cei doi Patriarhi si Ierarhi vizand o hotarare vizavi de problemele nerezolvate ale comunitatilor palestinian-iordaniene in Statele Unite, care s-a si incheiat dealtfel cu succes.

Duminica, 25 aprilie 2010, Arhiepiscopul Demetrios a participat la Sfanta Liturghie cu Sanctitatea Sa. Liturghia a fost celebrata de catre Patriarhul Ierusalimului si sinodalii sai in Metohul Sf. Gheorghe. Dupa-amiaza, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, in cadrul unei reuniuni speciale cu Arhiepiscopul, a revizuit regimul viitoarei Adunari Episcopale de Nord si Centrul Americii.

A doua zi, Arhiepiscopul Demetrios a calatorit la Atena. Marti 26 aprilie 2010, Arhiepiscopul Demetrios i-a vizitat pe rand pe Preafericitul Parinte Arhiepiscop Ieronim al Atenei si al intregii Grecii, pe primul-ministru George Papandreou, Ministrul Afacerilor Externe Dimitris Droutsas, ?eful Protocolului Ambasador Aikaterini Boura (fost consul general la New York). Arhiepiscopul a avut discutii de fond in ceea ce priveste Grecia si Omogeneia in SUA. Arhiepiscopul Demetrios, in aceeasi zi, a avut, de asemenea, doua intalniri cu echipele care pregatesc Ionian Village pentru sesiunile de vara.

La sosirea sa la New York, Arhiepiscopul Dimitrie a fost informat despre unele rapoarte false din mass-media, referitoare la informatii despre o posibila demisie. Eminenta Sa a declarat categoric ca articolele au fost nefondate si evident false. Arhiepiscopul Demetrios a mai spus ca nu exista nicio discutie despre demisie si ca asteapta in urmatorii ani sa isi continue misiunea sacra si vitala in Arhiepiscopia Ortodoxa Greaca Sfanta a Americii, cu aceeasi credinta, zel, planificare metodica si dragoste, avand in vedere in special dificultatile cu care se confrunta lumea contemporana.

©traducere si redactare KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010