Masina Patriarhului nu trebuie sa aiba girofar! Despre societatea “crestina” in care unii sunt mai egali decat altii…

Masina Patriarhului nu trebuie sa aiba girofar. Despre societatea “crestina” in care unii sunt mai egali decat altii…

Biserica Rusa sustine ca este de parere ca girofarurile nu ar trebui sa fie folosite pe drumurile tarii decat in cazurile de urgenta, informeaza serviciul special de presa LONews.

“Consider ca ar trebui sa se renunte la girofaruri, cu exceptia cazurilor de urgenta cand un functionar de stat, un functionar al serviciilor de aplicare a legii sau de urgenta trebuie sa ajunga undeva rapid”, sustine seful Departamentului Sinodal pentru Biserica si Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin, intr-o discutie in studiourile radioului City FM.

El a mai subliniat ca oficialii Bisericii nu au girofaruri, dar…

… Statul il protejeaza pe Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii intrucat “traim intr-o lume complicata. Exista un numar mare de oameni care incearca sa destabilizeze situatia din tara si din Biserica, prin a face rau Sanctitatii Sale”. Prin urmare… “Nu exista girofaruri pe masina sa, dar cei care ii insotesc automobilul au”, a spus el.

Dar nu aceasta pare sa fi fost problema preotului, asa incat acesta a continuat: “Avem nevoie de mai multa egalitate in traficul rutier, dar in acelasi timp, avem nevoie de mai multa egalitate in relatiile dintre o persoana si societate, o persoana si Stat. Astazi, exista oameni care sunt “mai egali” decat altii: si ei sunt nu numai functionarii de Stat, nu numai un anumit cerc de functionari de Stat”, a mai declarat preotul, avertizand ca lumea ar trebui sa-si mute atentia spre… oamenii cu averi mari.

Discutiile, aparute la inceputul acestui an in Rusia, pe aceasta tema, in luna februarie 2011, par deci sa se se continue, lipsite de sinceritate si practic de rezolvare.

Constitutia rusa afirma ca Biserica este separata de Stat in Rusia. Cu toate acestea, Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii este tratat ca un functionar de Stat, deoarece Guvernul Rus ii ofera protectie gratuita prin Serviciul Federal de Garda.

Mai mult decat atat, Patriarhul Kirill, sefului Bisericii Ortodoxe a Rusiei – cea mai mare comunitate religioasa din Rusia – i s-a oferit, de asemenea, un autoturism din partea Guvernului Rus. Oricat de ciudat ar parea, arata presa la acea ora, masina de stat pe care Patriarhul a primit-o spre folosire detine o lumina intermitenta albastra pe care o poate folosi.

Motivul major pentru care Patriarhul Kirill are o masina cu girofar este “prevenirea situatiei in care vehiculul ar fi blocat in traficul Moscovei”. Pentru presa, insa, aceste avantaje oferite de Guvernul Rus, Patriarhului Kirill, par “incredibile si intrecand masura”:

”Scopul girofarului aflat pe un vehicul – de obicei permis numai pe vehiculele politiei, salvarii si ale pompierilor – nu are sensul de a-i permite vehiculului sa se deplaseze de urgenta, in scopul salvarii de vieti sau pentru a reduce efectele unui eveniment periculos?” – se intreaba ziaristii, retoric.

In plus, prin comparatie, ceilalti lideri religiosi islamici, catolici si ai altor comunitati religioase din Rusia, nu au parte de masini si protectie gratuita asigurate de Guvernul Rus, mai informeaza serviciul special de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.