Friday 4 june 2010

Serviciul de taxi Ortodox…

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (Times)

Serviciul de taxi Ortodox…

Cand Nikolai Maslov, in varsta de 29 de ani, a decis sa porneasca firma sa proprie de taxi, stia ca are nevoie de ceva original pentru a concura cu sumedenia de taximetristi indisciplinati din Moscova, privati, si cu cele cateva companii mari care domina piata oficiala.


Moskovskaia Troica, compania lansata doar cu doua luni in urma, si-a construit deja o imagine in orasul ortodox rus. ?oferii sai sunt, toti, credinciosi devotati, care mai degraba spun o rugaciune decat sa se planga de trafic sau de vreme.

Habitaclurile sunt dotate cu servicii pre-inregistrate ale Radioului Ortodox Radonej, si cu literatura bisericeasca.

"Iisus a intrat in Ierusalim calare pe un asin, iar acesta era practic un mijloc de transport", a declarat Maslov intr-un interviu. "Un credincios ortodox isi poate petrece timpul pe sosea, in avantajul sufletului sau. Daca este blocat in trafic, cel putin este cu un sofer ortodox si va asculta rugaciunile bisericii".

Compania, a carei lansare a coincis cu Duminica Floriilor, are acum 50 de taxiuri in proprietate privata, variind de la Mercedes la minivanuri. Birourile sale din sudul Moscovei sunt alaturi de o agentie de turism care organizeaza excursii cu destinatii religioase in Rusia si strainatate.

Luna trecuta, cineva din postul de radio popular Serebriani Dojdi a solicitat firma de taxi pentru o rezervare de masina, la adresa unei moschei, dandu-si un nume musulman si vorbind cu un accent caucazian.

inregistrarea conversatiei a fost data pe post, dispecerul Moskovskaia Troica spunand ca sefii nu permit companiei "sa ia pasageri non-ortodocsi".

inregistrarea a dat nastere unor critici considerabile pe bloguri si in presa, dar Maslov sustine ca firma sa este gata sa faca afaceri cu oricine, indiferent de credinta.

"Noi nu suntem taxi-ortodox pentru credinciosii ortodocsi, ci taxi-ortodox pentru toata lumea", a spus el, adaugand ca societatea l-a si concediat de altfel pe dispecerul implicat in incidentul de la radio, postand si scuze pe site-ul sau.

Maslov s-a mai plans, de asemenea, de un articol aparut in revista Afisa, scris de reporterul Evghenia Kuida, care a pretins ca vrea sa lucreze ca sofer auto.

in povestea ei, Kuida il cita pe managerul companiei, careia i-a prezentat interviul, spunand ca acesta nu angajeaza "georgieni sau armeni, decat persoane decente, oameni ortodocsi".

Georgia si Armenia sunt totusi doua tari predominant ortodoxe.

"Revista Afisa nu a intervievat oficial conducerea companiei noastre, iar o poveste confectionata de un jurnalist nu poate fi o sursa demna de a fi citata", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul companiei.

Constitutia interzice discriminarea bazata pe sex sau religie, dar pentru ca un individ sa poata actiona in judecata o firma, ar avea nevoie de un refuz scris pentru a dovedi motivul, a declarat Eduard Sukarev, un avocat din Moscova.

Codul Muncii interzice, de asemenea, ca angajatorii sa refuze angajarea unor persoane, tinand cont de convingerile lor religioase.

Maslov a spus insa ca Moskovskaia Troica nu a incalcat legea, si ca, in ciuda reactiei presei ostile, afacerea este una corecta.

"Mi-a venit aceasta idee de a face bani, vazand o nisa pe piata, inca libera", a mai spus el. Ideea i-a venit cu mai multi ani in urma, cand a intalnit un credincios ortodox lucrand ca sofer pe un taxi privat.

"El mi-a dat o carte de vizita spunand ca este un ortodox care ofera servicii de taximetrie credinciosilor", a reamintit Maslov.

Compania distribuie pliante in biserici, pentru a-si atrage clientii, iar 30% din comenzile sale provin dintre oamenii care cauta transport in drumul spre biserica sau spre casa, dupa slujba. Tarifele sunt comparabile cu alte servicii importante din Moscova.

Maslov a refuzat sa spuna cat de mare a fost investitia. El face afaceri cu un partener, care a lucrat la una dintre companiile de taxi din Moscova.

Cei ce se prezinta la interviurile de angajare trebuie sa fie conducatori auto, despre care acesta a spus ca trebuie sa fie botezati ortodox si sa aiba o masina, de preferinta un model vestic, in buna stare. "Cei mai multi dintre soferii nostri sunt oameni profund religiosi", a declarat Maslov.

Unul dintre ei este Piotr Iurenkov, in varsta de 43 de ani, care s-a alaturat companiei.

"Am lucrat ca sofer pentru o companie privata, dar apoi a dat faliment, slava Domnului! Am fost bucuros sa gasesc un loc unde sa pot lucra in mod onest si cu un program liber", a spus acesta.

Precum toate celelalte masini din flota companiei, Honda Civic a lui Iurenkov a fost sfintita de un preot.

Uneori, compania asigura cate un trasnport gratis mai marilor bisericii, a declarat Maslov, amintind modul in care firma sa a condus un episcop si un pictor de icoane, intr-un tur de o zi intreaga prin Bisericile Moscovei.

Galina Iastrebova, functionara pe langa un preot din Biserica Spas Nerukotvornii din Manastirea Andronikov, sud-vestul Moscovei, a declarat ca a salutat ideea unui taxi ortodox, dar se indoieste ca multi dintre cei care merg la biserica vor folosi serviciul.

"Cei mai multi dintre ei folosesc metroul sau merg cu alti pelerini", a mai spus ea.

A mai adaugat, insa, ca daca ar avea nevoie vreodata de un taxi, ar alege mai degraba unul ortodox. "Oamenii ortodocsi se inteleg reciproc mai bine", a spus ea.

Biserica Ortodoxa Rusa a spus, de asemenea, ca sustine ideea, desi avertizeaza ca serviciul ar trebui sa fie respectuos fata de convingerile altora.

"Este o idee buna, in general, pentru ca oamenii care de obicei sunt reticenti in a lua taxiuri s-ar simti confortabil intr-o masina cu un credincios", a declarat Vsevolod Chaplin, care conduce departamentul de relatii ale Bisericii cu Statul. "I-as sfatui insa pe proprietari sa trateze persoanele cu alte convingeri religioase in mod respectuos".

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

dupa un articol TImes

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.