CEDO a condamnat astazi Grecia, pentru juramantul pe Evanghelie si alte proceduri in justitie

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg – Franta (Consiliul European)
Juramantul pe Evanghelie: Grecia consemnata la Strasbourg

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a criticat joi, 3 iunie 2010, Grecia pentru cazurile procedurilor judiciare in care ii obliga pe acuzati si martori sa jure pe Evanghelie, trebuind sa impartaseasca convingerile lor religioase, impotriva propriei vointe.


Faptul ca fiecare martor este nevoit sa ofere informatii despre religia lui, inainte de a fi audiat in cadrul procedurilor penale, este "incompatibil" cu libertatile de constiinta si de religie garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a spus Curtea.

Judecatorii europeni au fost sesizati de patru activisti ai unui ONG care apara drepturile omului, furiosi in urma observatiei clare asupra modului in care au fost intervievati ca martori, nefiind crestini-ortodocsi.

Codul de procedura penala grec, in vigoare, considera din start ca orice individ ar fi crestin-ortodox – religie ultra-majoritara in Grecia – si trebuie sa depuna un juramant prin punerea mainii pe Evanghelie. Procesele-verbale sunt pre-scrise in acest sens, si trebuie sa fie corectate daca persoana fizica reclama ca este ateista sau ca apartine unei alte religii.

Legea le permite insa celor care se declara de alta credinta, sau ca sunt atei ori agnostici, sa jure in alt fel – printr-un fel de “afirmatie solemna” – reclamantii neavand dificultati in a beneficia de aceasta procedura.

Dar, acestia trebuie sa-si precizeze religia. Unul dintre reclamanti, un american, a trebuit sa-i spuna judecatorui care s-a indoit de declaratia sa, suspectandu-l de afirmatii false, ca este evreu. "in formularul procesului-verbal standard, termenul crestin ortodox a fost eliminat imediat si inlocuit cu cuvintele american-evreu", a spus Curtea.

Libertatea religiei este, de asemenea, “un bun pretios pentru atei, agnostici, sceptici si indiferenti”, si aceasta presupune “dreptul de a nu fi obligati sa-si manifeste religia" au mai hotarat judecatorii, care au condamnat Grecia, de comun acord, la plata unei amenzi de 15.000 de euro celor 4 reclamanti, cu titlu de daune morale.

In acest moment, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe! Verifica!

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.