(FOTO) Vaticanul constrans sa puna in circulatie o parte din monedele euro proprii, destinate colectionarilor – Moneda de 50 EuroCenti

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican/AFP
Vaticanul constrans sa puna in circulatie o parte din monedele euro proprii

Pentru prima data de la trecerea la moneda euro, din ianuarie 2002, si prin constrangerea unei decizii europene, Vaticanul pune in circulatie moneda sa euro, anterior rezervata colectionarilor, a constatat joi, agentia i.media.


Punerea in circulatie este totusi foarte limitata intrucat monedele in cauza, numai de 50 de centi, nu sunt distribuite decat in magazinele situate in interiorul Vaticanului, accesibile unui numar foarte limitat de persoane.

in plus, casierii acestor magazine – supermarket, oficiu postal sau benzinarie – nu sunt autorizati sa dea decat cate doua exemplare ale monedei care poarta efigia Benedict al XVI-lea si inscriptia "Citta del Vaticano 2010", a constatat i.media.

Monedele emise de Vatican nu au fost trazactionate pana in prezent decat de catre Vatican. Rezervate colectionarilor, ele constituie o sursa importanta de venituri pentru statul papal: astfel, ultima serie, cu o valoare reala de 3.88 euro, ajunsese sa se vanda la 30 de euro.

O conventie monetara semnata in 17.12.2009 la Bruxelles, intre Vatican si Uniunea Europeana, stipula ca "cel putin 51%" dintre monedele batute de Vatican sa fie puse in circulatie la valoarea lor nominala.

in paralel, Vaticanul a fost autorizat sa bata dublu monede (peste 2.3 milioane de euro in 2010, fata de 1.074.000 euro in 2009). Numarul de piese rezervate colectionarilor a crescut efectiv si s-ar putea ridica la mai mult de 1,3 milioane de euro pentru 2010, au declarat surse din Vatican catre i.media, citeaza AFP.

Cel mai mic Stat al lumii, care bate moneda inca de la inceputurile sale, din 1929, dupa semnarea acordurilor din Latran, a fost inscrisa in mod indirect in zona euro, impreuna cu 12 tari europene, la 1 ianuarie 2002, conform acordurilor semnate cu Italia.

Primele monede purtand chipul Papei Ioan Paul al II (1978-2005) au fost lansate pe 1 martie 2002, provocandu-i rapid pe colectionari. Initial, Vaticanul a fost autorizat sa bate moneda in valoare de 670.000 euro pe an.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 27/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.