CEDO a hotarat ca Turcia sa stearga rubrica “religie” de pe cartile de identitate ale cetatenilor sai

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul European)
CEDO a hotarat ca Turcia sa stearga rubrica "religie" de pe cartile de identitate ale cetatenilor sai

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Turciei, marti 2 februarie 2010, sa elimine rubrica "religie" din cartile de identitate nationale, pentru ca aceasta afirmatie este contrara libertatii religioase care prevad si libertatea unei persoane de a-si exprima, sau nu, convingerile sale religioase.


CEDO a hotarat ca Turcia sa stearga rubrica "religie" de pe cartile de identitate ale cetatenilor sai

"Simpla detinere a unei carti de identitate, care sa contina rubrica “religie”, chiar si ramasa necompletata, ar Insemna divulgarea unor informatii, Impotriva vointei persoanei detinatoare, legate de religie sau de convingerile sale profunde", a hotarat Curtea Europeana de la Strasbourg.

Eliminarea acestei rubrici, de pe toate cartile de identitate turce ar constitui si o “reparatie corespunzatoare” In cazul violarii drepturilor unui rezident din Izmir (vest), Sinan Isik, caruia instantele europene i-au dat castig de cauza In defavoarea Turciei.

Lui Isik, de confesiune Alevi, nu i s-a permis sa Inlocuiasca cuvantul "Islam" cu termenul "Alevi" pe cartea de identitate. Aceasta confesiune, influentata de Sufism si de credintele pre-islamice, este vazuta de unii ca o ramura a Islamului, iar de altii ca o religie diferita.

©KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Apoi, acesta s-a mai plans ca este fortat sa Isi dezvaluie convingerile sale, Intrucat are mentiunea “religie” pe cartea de identitate, obligatorie pana In 2006.

Turcia si-a aparat pozitia, In fata Curtii Europene, explicand ca, Incepand din 2006, fiecare cetatean turc are posibilitatea modificarii religiei existente In cartea de identitate, sau chiar sa lase aceasta rubrica goala.

CEDO a hotarat ca Turcia sa stearga rubrica "religie" de pe cartile de identitate ale cetatenilor sai

Curtea Europeana considera insa ca atentatul la Drepturile Omului, al carei victima a fost si Isik, a avut loc prin existenta acestei rubrici – obligatorie sau facultativa – a religiei pe cartile de identitate, si nu prin refuzul termenului "Alevi".

In plus, atunci cand reclamantul a Incercat sa obtina o rectificare a mentiunii religie, Statul a luat o decizie evaluand aceasta marturisire, lucru care este "In contradictie cu obligatia neutralitatii si impartialitatii Statului", potrivit Curtii.

©KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.