publicat în: Arhivă

Episcopii catolici din Congo se tem de o noua dictatura

Joseph Kabila - presedintele Congo Lacasuri Ortodoxe: din Kinshasa
Episcopii catolici din Republica Democrata Congo (RDC) au declarat joi, 3 martie 2011, ca se tem ca revizuirile Constitutiei, dupa instaurarea alegerilor prezidentiale intr-un singur tur, pot conduce la "stabilirea unei noi dictaturi".

Conferinta Episcopala Nationala din Congo (Cenco) a criticat joi, intr-un "mesaj" dedicat anului electoral 2011, revizuirea Constitutiei efectuata in luna ianuarie, "de maniera precipitata si expeditiva".


Joseph Kabila - presedintele Congo Aceasta procedura "a lansat unele intrebari despre adevaratele intentii ale revizuirii constitutionale. Ne temem ca aceasta revizuire nu este decat preludiul altora, care sa conduca la intoarcerea la monopartidism, la sfarsitul democratiei si la stabilirea unei noi dictaturi", dupa cea a lui Joseph Mobutu (1965-1997), au scris episcopii congolezi.

Emisa in 3 ianuarie 2011, la propunerea sefului statului, Joseph Kabila, ales in 2006, hotararea stabilirii unui singur tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale programate la 27 noiembrie, a fost adoptata de ambele camere ale Congresului, in 15 ianuarie, iar textul a fost promulgat cu cateva zile mai tarziu.

De asemenea, Episcopii au deplans "virulenta replicii guvernului", data cardinalului congolez Laurent Monsengwo, care a criticat revizuirile propuse.

Data fiind continuarea conflictelor in tarile rasaritene, episcopii isi pun intrebari "despre starea de spirit(…) a cetatenilor traumatizati de situatiile de violenta si de razboaie, care vor merge la vot".

Ei apreciaza, in cele din urma, ca fiind “imperativa” organizarea alegerilor in "stricta conformitate cu legea electorala, in adevar si transparenta, fara fraude sau manipulare, cu excluderea tuturor derivelor autocrate si tuturor formelor de violenta".