publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa Abhaza – o noua organizatie bisericeasca? Patriarhia Georgiei avertizeaza asupra schismei

catedrala abhazia pitsundaBiserica Ortodoxa Abhaza – o noua organizatie bisericeasca? Patriarhia Georgiei avertizeaza asupra schismei

Lacasuri Ortodoxe: din Tbilisi
Patriarhia Georgiei a facut apel sa se previna schisma cu abhazii ortodocsi.
Congresul ecleziastic, care a avut loc la Manastirea Noul Athos din Abhazia, in aceasta duminica, 15 mai 2011, a emis un apel catre intaistatatorii si Sfintele Sinoade ale tuturor Bisericilor Ortodoxe, cerandu-le infiintarea unei comisii inter-ortodoxe, condusa de un reprezentant al Patriarhului Ecumenic, pentru a discuta despre statutul canonic al “Bisericii Abhaze”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Congresul a creat o noua arhiepiscopie, cu sediul in Noul Athos.

“Aceasta se va transforma treptat intr-o Biserica independenta a Abhaziei”, a spus arhimandritul Dorofei (Dbar), presedinte al Congresului ecleziastic.

“Se pare ca din cauza acestui congres a aparut un impas intern. Cerem participantilor la congres si tuturor credinciosilor ortodocsi care traiesc in Abhazia sa treaca dincolo de procesele inspirate de forte din afara tarii (care sunt cauza a acestor distantari) si sa restabileasca cu dragoste si pace unitatea canonica dintre noi”, a declarat Patriarhia Georgiei intr-un comunicat emis in aceeasi zi, reactionand la apelul liderilor abhazi.

“Am fost intotdeauna deschisi intalnirilor si discutiilor cu clerul Abhaziei si cu laicii”, a mai amintit Patriarhia.