Papii repeta aceeasi greseala

fericitul cardinal stepinacPapii repeta aceeasi greseala – Fericitul Cardinal Stepinac si nazistii

Presa occidentala a atras atentia asupra faptului ca Papii au tendinta sa repete aceeasi greseala. De aceasta data, motivul a fost Fericitul Aloysius Stepinac, care a fost cardinal al Croatiei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Stepinac a fost criticat pentru presupusele relatii bune cu ocupantii nazisti – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

in timpul vizitei incepute in data de 5 iunie 2011 in Croatia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Papa Benedict al XVI-lea s-a deplasat la Catedrala catolica din Zagreb, cu hramul Adormirii Maicii Domnului si Sf. Stefan I al Ungariei, unde a celebrat o Vecernie, alaturi de episcopi, preoti, credinciosi si seminaristi din tara, in mare parte romano-catolici.

"In aceasta seara", a spus Papa in discursul sau, "ne-am adunat pentru pomenirea si amintirea in rugaciune a Fericitului Aloysius Viktor Stepinac, un pastor neinfricat si un exemplu de curaj si de zel apostolic crestin, a carui viata eroica continua si astazi sa ii lumineze pe credinciosii din Eparhiile Croatiei, sustinand credinta si viata Bisericii in aceasta tara. Meritele acestui episcop de neuitat deriva in principal din credinta lui: in viata sa, el a avut intotdeauna privirea atintita spre Iisus, la care el mereu s-a adaptat, ajungand in punctul de a deveni o imagine vie a lui Hristos, si a suferintei lui Hristos. Tocmai datorita constiintei sale puternic crestine, el a stiut cum sa reziste oricarei forme de totalitarism, devenind, intr-o perioada de dictatura fascista si nazista, un aparator al evreilor, al ortodocsilor, si al tuturor celor persecutati, iar mai apoi, in timpul comunismului, un aparator al credinciosilor, mai ales al multor preoti persecutati si ucisi. Da, el a devenit un sustinator al lui Dumnezeu pe acest pamant, intrucat a aparat cu tenacitate adevarul si dreptul omului de a trai cu Dumnezeu".

"Fericitul Aloysius Viktor Stepinac a raspuns cu preotia lui, cu episcopatul sau, cu sacrificiul vietii sale: un unic “da” in sensul unirii cu Hristos. Martiriul sau reprezinta un punctul culminant al actelor de violenta comise impotriva Bisericii in timpul perioadei teribile de persecutie comunista. Croatii catolici, si, in special clericii, au fost obiectul oprimarii si abuzurilor sistematice, care vizau distrugerea Bisericii Catolice, incepand cu cea mai inalta autoritate din acest loc. Aceasta perioada deosebit de dificila a fost caracterizata de o generatie de episcopi, preoti, si credinciosi care era gata sa moara, mai degraba decat sa-L tradeze pe Hristos, Biserica si pe Papa. Oamenii au vazut ca preotii nu si-au pierdut credinta, speranta si caritatea si, astfel, au ramas intotdeauna uniti. Aceasta unitate explica ceea ce este omeneste inexplicabil: ca un astfel de regim intarit nu ar putea lasa nava Bisericii sa se scufunde".

Printre altele, Papa a reamintit si avertismentul Fericitului Stepinac: "una dintre cele mai mari rele din timpul nostru este mediocritatea in problemele credintei".

In luna noiembrie 2010, Comitetul Evreiesc American a criticat opinia Papei Benedict al XVI-lea vizavi de Papa Pius al XII-lea, de aceasta data, conform careia Papa Pius al XII-lea "i-a salvat pe evrei, mai mult decat oricine altcineva", in timpul perioadei naziste, pe care acesta a exprimat-o in cartea sa de interviuri "Lumina lumii".

"Exista cu siguranta argumente suficiente pentru a sustine acuzatiile de imobilism ale Papei Pius al XII-lea in perioada in care vietile evreilor si ale altora erau in pericol", declara rabinul David Rosen, director de afaceri interconfesionale al American Jewish Committee (AJC) pentru AFP, dupa cum arata Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe intr-un articol publicat la acea data.

"Dar, nu numai ca Pius al XII-lea n-a contestat niciodata in mod direct regimul nazist, in problema exterminarii evreilor, dar, ce este si mai important, el nu si-a exprimat public nici condamnarea, nici vreun regret, dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.