Serbia: Biserica Ortodoxa din Samodreza, din nou profanata de albanezi

biserica din samodreza serbia transformata in toaleta publica si ghena de gunoi iunie 2011 Biserica Ortodoxa din satul Samodreza, situata langa Vucitrn, in nordul Kosmet, a fost din nou profanata.
Reteaua Strategica Kosmet, a Organizatiilor Non-Guvernamentale, care reuneste 70 de organizatii sarbe de acest tip, a comunicat ca “in urma cu cateva zile Bisericii i-a fost sparta usa de la intrare si a fost transformata in… toaleta publica si ghena de gunoi” – informeaza Serviciul special de presa LONews.

Atacurile asupra acestei biserici au loc in mod constant, chiar si dupa sosirea fortelor internationale in 1999, cand toate obiectele sfinte aflate in interior au fost incendiate.

Reteaua strategica reaminteste faptul ca, in perioada de dinainte, comunitatea albaneza a blocat in mai multe randuri procesul de renovare a Bisericii din Samodreza, in timp ce aproximativ 20 familii care traiau in acest sat au fost expulzate cu forta.

biserica din samodreza serbia transformata in toaleta publica si ghena de gunoi iunie 2011

Ministrul sarb al Kosmet, Goren Bogdanovici, a condamnat sever profanarea bisericii ortodoxe din satul Samodreza, solicitand descoperirea autorilor si pedepsirea lor imediata.

Profanarea bisericii, inainte de marea sarbatoare a Sfantului Vitus, reprezinta un mesaj transmis sarbilor – anume, o reflectare a atitudinii comunitatii albaneze locale si a guvernul provincial fata de acestia, a subliniat Bogdanovici.

El a mai adaugat ca a s-a demonstrat inca o data ca politia din Kosmet nu este in masura, si de multe ori nici nu-si doreste, sa protejeze bisericile sarbe, manastirile si monumentele culturale.

Ministrul a mai declarat ca autoritatile de la Belgrad vor insista asupra mecanismelor EULEX si KFOR, pentru asigurarea unei protectii eficiente a patrimoniului spiritual si cultural sarb, in scopul prevenirii noilor incidente, mai – informeaza Serviciul special de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.