Grecia este acuzata ca libertatile religioase in tara sunt inca puternic limitate

Lacasuri Ortodoxe: din ATENA
Libertatea religioasa in Grecia este inca limitata

Autoritatile elene continua sa impiedice deschiderea de lacasuri de cult pentru non-ortodocsi, incalcand obligatiile internationale ale tarii, a reclamat marti 29 septembrie 2009 ombudsmanul grec (Avocatul poporului).


Aceasta practica s-a agravat din 2006, dupa o perioada de "normalizare" care a urmat protestelor minoritatilor religioase si mai multor condamnari in tara venite din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului, a remarcat ombudsmanul intr-o declaratie.

in conformitate cu acest text, "renasterea problemei” deriva dintr-o alegere a administratiei, dupa un aviz fara caracter obligatoriu al Consiliului juridic de Stat ce sustine crearea de locasuri de cult "care nu aduc insa in niciun fel atingere" religiei ortodoxe, descrisa ca fiind "dominanta", in Constitutie.

Discriminarea loveste in special comunitatile evanghelice, penticostale si pe martorii lui Iehova, acestea crescand in ultimii ani in urma sosirii mai multor imigranti, a declarat pentru AFP Andreas Takis, responsabil pentru Drepturile Omului in serviciile Ombudsmanului.

Excesul de zel ortodox, intr-o tara in care Biserica nu este separata de Stat, bucurandu-se de o enorma influenta, ii afecteaza de asemenea pe musulmani, casatoriile lor religioase nefiind recunoscute de statul Civil deoarece acestea au fost oficiate in moschei ilegale", a adaugat acesta.

in ciuda promisiunilor oficiale, musulmanii din Grecia nu dispun de niciun loc oficial de cult, in afara regiunii de nord-est Tracia, care are o minoritate de origine turca.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.