(VIDEO) Dialog pe marginea unui eveniment de exceptie: Romania, laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana

Emisiunea Calea Europeana (B1TV) a gazduit luni, 26 octombrie 2009, o editie speciala a dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in interiorul Europei Unite.

Invitatii realizatorului Dan Carbunaru au fost profesorul Florin Munteanu, presedinte al Centrului de Studii Complexe si profesorul Mircea Aurel Nita, specialist in comunicare interculturala. Invitatilor li s-a alaturat profesorul Basarab Nicolesco.


Emisiunea a avut la baza, un eveniment cu semnificatii la scara globala: “Romania, laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana”, conferinta internationala desfasurata in cadrul Academiei Romane, Bucuresti, 18-20 octombrie 2009.

Axa centrala a proiectului realizat sub egida fundatiei John Templeton, a urmarit plasarea Romaniei ca moderator activ in cadrul dialogului dintre Est si Vest privind natura dimensiunii spirituale a Omului, privita atat din perspectiva teologica cat si stiintifica. Cele peste 40 de carti tiparite in aceasta perioada, revistele si articolele dedicate subiectului, respcetiv numeroasele conferinte, mese rotunde si intalniri informale au constituit dovada concreta faptului ca Romania, prin pozitia sa geografica, prin istoria si mai ales prin deschiderea spirituala catre un dialog interconfesional dovedita in timp, poate fi considerata un laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana.

Proiectul a fost initiat de Academicianul Basarab Nicolescu, membru fondator al Centrului International de Cercetare Transdisciplinara (CIRET – Franta) si desfasurat, de-alungul celor 10 ani, in parteneriat cu Asociatia pentru Dialogul dintre Stiinta si Teologie in Romania, (asociatie de nivel academic fondata in Romania, avand ca presedinte pe doamna Dr. Magdalena Stavinschi). Au fost antrenati in acest dialog un numar impresionant de participanti, specialisti de inalta tinuta academica, atat din lumea stiintifica cat si din cea teologica si religioasa, din tara si din strainatate.

“Miza dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in contextul formarii societatii Cunoasterii si al initiarii societatii Constiintei nu este alta decat supravietuirea speciei umane”

Dr. Florin Munteanu

m.c. al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania

presedinte al Centrului pentru Studii Complexe

FRAGMENTE VIDEO:

Un articol realizat cu sprijinul: Lavinia Marin ( http://rhumsroom.blogspot.com/ ) –

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.