Sanctitatea Sa Patriarhul Maxim al Bulgariei, la implinirea varstei de 95 de ani

Primul-ministru Boiko Borisov l-a felicitat pe Sanctitatea Sa Patriarhul Maxim cu ocazia implinirii varstei de 95 de ani, a anuntat joi, 29 octombrie 2009, biroul de presa al Guvernului.

"Ma inclin in fata longevitatii dumneavoastra, si doresc sa va transmit felicitari speciale pentru slujirea ecleziala de lunga durata si pentru eforturile dumneavoastra in sustinerea adevarurilor crestine originale.", a scris Borisov.


in scrisoarea sa, primul-ministru si-a exprimat afectiunea sa, cu ocazia zilei de nastere a Patriarhului Maxim si a prezentat urarile sale cele mai bune de sanatate, putere si viata lunga”, astfel incat sa poata fi continuata “slujirea apostolica in numele Bisericii si a poporului bulgar".

Patriarhul Maxim s-a nascut sub numele Marin Naidenov Minkov, pe data de 29 octombrie 1914, si a crescut in Muntii Balcani, satul Oresak. El a devenit calugar ucenic la Manastirea Troian, inainte de a studia la Universitatea din Sofia, unde s-a specializat in Teologie Ortodoxa. A primit darul preotiei in 1941.

Dupa o serie de promovari in cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim a fost numit in functia de Patriarh al Bulgariei la 4 iulie 1971, imediat dupa mutarea la Domnul a predecesorului sau, Chiril.

in ciuda persecutiei din timpul lui Todor Jivkov, Maxim a reusit sa ia apararea Bisericii, in parte sprijinit de membrii Biroului Politic.

in anii ‘90, afirmatiile conform carora Maxim ar fi colaborat cu fostul regim comunist, au divizat biserica, luand nastere o alternativa rivala a Sinodului. Maxim avut suficient sprijin incat sa poata fi prevenita o schisma completa in Biserica Ortodoxa Bulgara.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.