publicat în: Arhivă

Lumanarea (candela) infinita – o inventie inca nerealizata, dar schitata. Deocamdata… “una o face pe cealalta”

Lumanarea (candela) infinita – o inventie inca nerealizata, dar schitata. Deocamdata… "una o face pe cealalta"

Un japonez studiaza ceea ce, crede el, va deveni noua inventie in domeniul productiei de lumanari. Proiectul lui Yuya poate reprezenta Candela (Lumanarea) Infinita, insa, pana la data realizarii integrale a proiectului, acesta s-a rezumat la denumirea "una o face pe cealalta".

Materialele folosite de designer-ul japonez (de profesie) ar fi o lumanare, o bobina de fitil (snur) si o mica bucata de alama. Proiectul este insa realizat abia partial.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Designerul descrie proiectul ca fiind "o lumanare, care produce urmatoarele lumanari, odata cu fiecare noua topire". Lumanarea de dedesubt, realizata din ceara topita a primei lumanari, nu este insa la fel de bine realizata, dupa primele experimente. Cu toate acestea, sustine designerul, "una o face pe cealalta". Toate acestea ar avea nevoie, spune Yuya, de o anumita consistenta a cerii si, putin, de modificarea ei fizica!

In imagini se vede cum lumanarea se creeaza singura. "Merita aruncata o privire", mai spune Yuya, atragand atenita asupra "frumusetii alternantei".

"Cel ce o va realiza trebuie sa se asigure ca toata ceara va merge in lumanarea urmatoare, si sa faca astfel incat fitilul sa se regenereze". "Este oare posibil?" – se intreaba de aceasta data specialistii care au trecut la analiza inventiei, imediat dupa propunerea din august 2010.

Poate ca nu. Dar, pentru un designer, proiectul este oricum unul minunat, concluzioneaza acestia. De fapt, toate proiectele "perpetuum mobile", cu miscari ciclice permanente, au avut pana acum, surprinzator, aceeasi soarta…

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010