Trasul de sireturi sau… Parintele Iustin, ca scuza a Bisericii antiecumenice, a inimii- limite demult depasite

„Trasul de sireturi" (intro)
Nu stiu cati ati ascultat predicile Parintelui Savatie Bastovoi, ori cati ati luat seama la tonul si la atitudinea parintelui. O atitudine relaxata, indiferent de numarul Intrebarilor la care trebuia sa faca fata. Un parinte care vesteste pe Hristos In cel mai linistit si frumos mod, cu pacea specifica celui ce nu doar vorbeste, ci si face voia Lui Dumnezeu…


„Trasul de sireturi"(1)
Am scris articolul „Biserica Anti-Corneana Romana"… reactiile celor ce l-au citit, au fost In majoritate aprobatoare. Prin articol Insa, am simtit ca am declansat, contrar asteptarilor, o descatusare a unor energii negative, acumulate si Intretinute voit de catre alte site-uri „ortodoxe", In sufletele celor ce le viziteaza (nici ei nu stiu de ce…). Oameni care se salutau pana atunci cu „Ecumenist sau antiecumenist?", carora nu le puteai raspunde doar cu "Ortodox!", acum au putut recunoaste (prin mesajele scrise catre noi), cat de manipulati s-au simtit, fara a realiza pericolul sufletesc real.
Acuzat de slaba informare (desi Intretin o pagina de stiri, unica In ceea ce priveste volumul de date si promptitudinea), au Inceput sa vina si injuriile (unele „oficiale", postate pe site-uri ale sectei „antiecumenice", care-si doreau de mult timp sa strice imaginea „Lacasuri Ortodoxe", de parca era ceva important, altele ascunse prin mail-uri agramate). „Sfatul" general: Va rugam, sustineti-ne! Nu fiti antiortodox! Declarati ca Ortodoxia e In pericol! Scrieti In Athos! Trebuie sa stricam adunarea Episcopilor! Noi si Parintele Iustin, alaturi de alti preoti (fara nume!) am mai ramas. Presa laica (de regula plina de pornografii si Injuraturi, ori comentarii rautacioase la adresa Bisericii Ortodoxe) e si ea cu noi! Acum e momentul, papistasule!"


„Trasul de sireturi"(2)
Refuzurile mele repetate de a urca presa In capul Bisericii (mai ales cea laica), mi-au atras deci, atacuri din partea celor ce semneaza pe alte site-uri, In subsolul operelor de demolare a Bisericii Ortodoxe, sub pretextul ca o salveaza daca o fragmenteaza (cel putin In doua: secta ecumenica si secta antiecumenica).
Discutiile pe messenger se Intetesc brusc, dar acolo (prin diferite tertipuri) ajung sa Inteleg, Insa raman socat: „Voi sunteti Biserica Arhiereasca Ecumenica iar noi Biserica Inimii, vanzatorule, caci avem mari duhovnici care se mai afla Inca In viata, prin Rugaciunea Inimii, hartuiti permanent de Arhierei si de Patriarh. Deci, frate, te-ai ratacit rau!" Raman In continuare socat… Asa o fi?
De ce oare sa existe acest interes de faramitare, acum, cand oricum sunt discutii destul de aprinse In toata lumea asupra „religiilor", cand sunt probleme reale cu islamul (care Incearca sa Inconjoare zona europeana si nu numai) si chiar si cu catolicismul (ce urmareste o expansiune ca echilibrare a scaderii numarului de credinciosi)? Manevrele au In spate politicul deci si nicidecum duhovnicii. Biserica (a reiesit dupa toate sondajele) este institutia care se bucura de cel mai Inalt grad de Incredere al poporului (un popor care Insa trebuie – si va fi – condus In mod sigur, prin propria alegere, dupa alte legi decat „cele ortodoxe"). Atunci cand vrei sa ratacesti turma, Ii iei pastorul. Intrucat pastorul este proaspat ales si sustinut (sansele de reusita In a-l Indeparta fiind deci infime), Incerci sa-i furi turma, s-o ratacesti, s-o scoti de sub ascultare, si e a ta. Cei ce participa la aceste manevre, fac jocul, dar nici ei nu stiu cui….
Discutii In presa – mediatizare puternica (chiar de catre cei ce se dau ortodocsi) – neIncrederea poporului In Biserica.


„Trasul de sireturi" (3)
Scriam despre Sfinti, facand apel spre ceilalti sa anunte praznuirea… Am pornit sondajul „Tanacu", la care participarea a fost la fel de redusa (nici 10%), pentru a porni o actiune In ajutorul celor Inchisi pe nedrept si nu numai… Am facut apel pentru participarea la slujbe (…procentajul si mai redus, iar reactiile nervoase). Raspunsul invariabil: "fiecare cu credinta lui, Hristos e si acasa, nu doar acolo unde vrea preotul… care, vrea nu vrea, se ia si el dupa Arhiereu!"
Cand nu asculti de Arhiereu, cand nu participi la Sfanta Liturghie, cand schimbi continutul calendarului ortodox din "vietile Sfintilor de zi cu zi", In "vietile pacatosilor d fiecare zi" (de care esti obsedat) si-i vestesti doar pe ei, cand nu mergi sa te Inchini cu un buchet de flori la praznuirea unui Sfant (unde mai gasesti si Sfinte Moaste), se cheama ca mai esti ortodox? Te Impartasesti singur acasa? Cu ce?… iar Corneanu unde s-a Impartasit? ?i cu ce? Dar ce conteaza….
Sinodul se pronunta. Cei ce cereau judecata (si cateodata pedeapsa!), au avut-o. Cei ce au facut demersuri prin Athos si au asmutit peste tot, scuzandu-se cu minciuna ca poporul e derutat si nu mai stie In ce Biserica sa intre, ori ca duhovnicii nostri adevarati i-au trimis, afla raspunsul. „Cum, i-au iertat? Asta-i culmea…„ Presa, obraznica, sare pe purtatorul de cuvant, Inca de la iesirea din sedinta, se vede, fara sa se astepte nici chiar el la asa obraznicie (mai ales ca poporul botezat ortodox, nu mai putea el practic de sedinta; multi, nici acum nu stiu de aceste probleme decat daca li s-o fi nimerit nunta, botezul sau Inmormantarea In perioada In care preotul era preocupat de evenimentul sinodal… altfel ce procent intra In Biserica, de regula?).
Incep sa vina deci, mesajele din seria „trasul de sireturi": „Na, ma, esti multumit acu? I-a iertat" etc… Culmea, eu aveam impresia ca hotararea i-a multumit Intrucat, atunci cand au vazut ca sunt acuzati de fanatism non-ortodox, sustineau cererea de a fi judecat si Infierat pacatul, nu omul. Pai… exact acest lucru a facut Sfantul Sinod, dar iertarea i-a nemultumit… iertarea persoanei. „Daca persoana ar fi fost pedepsita… Scapam de unul, Il taiam de pe lista! Oricum, pe Google, la traducere, acolo unde poti corecta anumite Intelesuri, am reusit sa schimbam termenul de „episcop", cu „nebun", nici nu ne-a luat mult!" (n.n. puteti verifica pe traducerea franceza-romana, engleza-romana). Ca noi ne tragem de sireturi! Pe noi nu ne stie nimeni (fiindca la „despre noi" putem scrie exact ceea ce vrem, adica nimic).


„Trasul de sireturi" (4)
Rezultate: amenintari, Injuraturi, telenovele de rank, scoaterea credinciosilor de sub ascultare, scoaterea credinciosilor din Biserica, retinerea de la Inchinare In fata Sfintelor Moaste, citate din Sfinti legate de Corneanu (!), citate din Pateric legate de Corneanu (!), citate din Evanghelii legate de Corneanu(!), semnaturi adunate zilnic (desi doar cate 50)… obsesie "deja obsedanta"! Spectatori care au luat cuvantul… si atat. Oameni care nu mai simt prezenta Lui Dumnezeu In nimic. Oameni care induc aceasta stare si celorlalti. Oameni care nu pun Ortodoxia decat pe fond negru, iremediabil. Oameni care nu vor atrage tinerii In Casa Domnului, deoarece Ii smintesc cu probleme inventate. Un soi de „mucenicie" comoda (pe taste), imaginata ca scuza proprie la neparticiparea in viata si la slujbele Bisericii, ca scuza la neparticiparea In opera de ctitorie (care cere jertfa, munca si efort). Oameni care apara canoanele de care ei nu mai asculta deja. Oameni care se tem de schimbarea randuielii, fara ca ei s-o tina In prezent. Oameni care se tem de schimbarea slujbelor, fara ca ei sa participe la ele. Oameni care se tem de retrocedarea bisericilor… lasate de ei goale.
Frica Indepartarii de Dumnezeu deja existenta. Daca ne temem de catolicii care „ataca" Ortodoxia, atunci e clar ca cea mai buna solutie e sa ne umplem bisericile noastre, mai Intai. Sa nu mai poata exista astfel de discutii – pe teme de Impartasiri si de retrocedari. Daca cineva greseste, sa-l mustram spre folos, doar la noi In Biserica. Sa nu dam cu noroi si sa ne laudam cu asta in fata altora! Creati-va propriile scenarii, la Indemnul cui vreti, dar pastrati-le In tacere, pana vi se sterg; astfel va veti face rau doar voua insiva! Nu murdariti si nu atacati Biserica (apostolica prin Apostoli, ca Arhierei(!), sub ascultarea Arhiereului(!) Hristos). Atentie, cei ce se refera prin cuvinte murdare, In general, la Arhierei, cuvinte care nu pot fi reproduse aici si nici macar In gand, sa stie ca prin ele se refera si la Capul Bisericii, ajungand astfel (mandri de propriile judecati), la blasfemie!

Nota KSLCatalin: iertare pentru cuvintele murdare din urmatorul pasaj, pe care le dezaprobam total, si feriti-va de sminteala venita prin ele. Acestea reprezinta doar citate de pe alte siteuri "ortodoxe" (n.n.).



Citate din afisarile acestor site-uri, fara a tine cont (sau dimpotriva!) de ce urmari au (citind si comentariile iscate):

1. „Mare farsor, mari gogomani" – Dan Ciachir: „Pentru ca asa cum "alternativa" la Ortodoxie nu sunt decat erezia, schisma si apostazia, singura "alternativa" la deliberarea pravoslavnica este sinodul talharesc. Sa nu fie! "

Comentarii acceptate si iscate de administrator:
a) "Luand in considerare antecedentele mitropolitului Corneanu, adeziunea lui pro-(pro avort)choice, incurajarea cultelor neoprotestanta de a perverti ortodocsii pe care ii "pastoreste", dorintza clara, explicita de a "pastori" sub papucul papei , apoi ca o cununa a apostaziei , impartasirea dintr-un potir blestemat de Sfintzii Parintzi ai Bisericii Ortodoxe il fac candidat sigur la caterisire!
Nu mai zic de blestematul Drincec care si-a prigonit proprii pastoritzi pentru folosul Bisericii strutzocamila.
Decizia Sinodului e 100% politica, nicidecum intzeleapta! Rusine, de trei ori rusine, aduna(tu)rii de lasi care au lasat lupii sa-si faca mendrele neclintitzi! Ascultatzi aici ierei nebuni si lasi, blestemele Sfintzilor Parintzi nu o sa va ocoleasca!!!!"

2. Teologul Razvan Ionescu (pe blogul Razvan Codrescu): "Mai nou, ni se vantura amenintarea ca astfel, adica neacceptand ecumenismul relativismelor doctrinare (a se traduce unirea Bisericilor prin asimilarea ortodocsilor de catre Biserica Romano-Catolica – o Biserica-Stat – si nu Intoarcerea acestora din urma la dreapta credinta), nu facem decat sa ne vindem tarisoara rusilor, de parca, In ceea ce ne priveste, adevarul de credinta ar avea vreo legatura cu politica." (…) "Biserica nu taie capete!", a proclamat retoric P. S. Vincentiu. Dar a omis sa precizeze… pIna cInd. Noi ne-am fi asteptat ca Biserica sa-i taie Inaltului Nicolae nu capul, ci doar – pardon de expresie! – "macaroana". Dar nici de atIt nu s-a dovedit In stare."

Comentarii acceptate si iscate de administrator:
a) "Pana la urma chiar poate un astfel de "sfant sinod" sa ia o astfel de decizie? Cine e mai mare, sinodul acesta talharesc sau Sfintele Canoane? Nu cumva Sfintele Canoane se aplica si fara hotararea "sfantului sinod"? Adica nu cumva decad din har toti cei care caz in ereziile deja anatemizate, fara sa mai fie nevoie de o mie de sinoade?
b) "ce ziceti? il doare-n carja de Biserica Ortodoxa!"
c) "este foarte putin probabil Insa ca astazi, In lumina asa-zisei decizii sinodale si a cuvIntului de deschidere rostit de PF Daniel, parintele Staniloae si parintele Cleopa si-ar fi pastrat sprijinul acordat initial."
d) "Cred ca e necesara o reconvertire la Ortodoxie, nu mai spun a cui…"
e) "Corneanu e la apusul vietii de turnator si tradator al BOR , iar Sofronie Drincec abia la inceput.Ganditi-va fratilor ce se va intampla cu Ortodoxia in Crisana vreme de 30 de ani. Sofronie cu gasca lui de nemernici o va aduce la sapa de lemn. Preotii care apara Ortodoxia sunt amenintati cu caterisirea! Ce parere aveti? Sinodalii nostri au fost nemernici sub comunisti si nemernici sunt si acum. Daca ati stii cum lacrimeaza de dorul Ortodoxiei PS Justinian Chira in Maramures iar la Bucuresti il tradeaza pe Bartolomeu la ordinile vechilor cumetrii securiste! Avem Sinodul care il meritam! Pacat de credinciosii adevarati si de DVoastra o mana de jurnalisti ortodocsi si inimosi!"
f)"Daca maine am deschide dosarul bine ascuns al mitropolitului Anania, ce am afla? Mmm? Poate n-am afla nimic, dar daca totusi…Sau alta intrebare: ce e atat de ascuns dosarul cu pricina?"
g)"Cei mai multi dintre ierarhi nostrii sunt , la prima vedere, monahi. Spun la prima vedere, pentru ca, de fapt, nu au un cuget monahal(oh, cat ar fi fost nevoie de el in aceste clipe!) ci un cuget mireano-patriotic. Socotiti si dumneavoastra cati dintre sinodalii nostrii au confundat manastirea cu o frizerie. Azi s-au tuns (in monahism!?), maine au plecat la treburile oferite cu drag de autoritati."
h)"Simteam nevoia sa vorbesc astazi despre oameni, nu despre arhierei naimiti…"
i)"Nu voiam ,,sange" cum acuza unii dar nici pareri de rau fortate."
j)"Un "preot" Vania:Duminica voi sluji In pielea goala, ca sa recreez starea paradisiaca. Ulterior, voi spune ca regret fapta, dar, neexistand precedent, nu mi-am dat seama ca am gresit. Voi primi un rahat de mustrare…"
k)"ce rusine de ierarhi! lipsa oricarei cinstiinte,lipsa fricii de Dumnezeu!ne mangaiem ca avem totusi 1(un)ierarh dreptslavitor,demn,curajos!ce pocainta la Nicolae, iar despre Sofronie nici atat ,rade-n barba si burta ca n-are nimic cu sfanta noastra Biserica Ortodoxa!"
l)"vorba romanului:corb la corb nu-si scoate ochiul! o casta ipocrita si fara demnitate! n-au nimic cu "pastorul cel Bun"ce-si pune viata pentru oile sale!dovedesc ca pentru ei "poporul lui Dumnezeu"e o masa de manipulare!"
m)"A existat o rugaminte cu caracter personal a patriarhului catre fiecare ierarh pentru clementa, In sensul de a nu fi pus In situatia de a-l condamna pe acela care i-a fost Inca de la Inceput "deschizator de drum"."
n)"Votul Sinodului demonstreaza ca nu mai avem pastori printre ierarhi"
o)"Suntem luati de prosti si declaratia Sinodului este batjocura la adresa zecilor de mii de credinciosi ortodoxi practicanti."
p)"Important este sa ne pastram atitudinea avuta pana acum, sa fim uniti intru si cu Hristos, sa cerem sfat si sa ne strangem in jurul adevaratilor nostri pastori: Pr. Justin Parvu si Pr Arsenie Papacioc. Cum zicea Pr Arsenie Boca inapoi la Sfanta Traditie si la Sf Parinti."
r)"Sinodul, prin neluarea masurilor ce se impuneau, a aprobat tacit faptele ex mitropolitului. De aceea e impropriu sa-l mai numim Sfant Sinod. E numai un sinod talharesc…"
s)"La 11/7/08 11:02 PM , constantin a spus…http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/11/laicatul-ortodox-cere-repudierea-publica-si-in-scris-a-faptelor-savarsite-de-ierarhii-corneanu-si-drincec/ ceea ce ramasese de facut…"
t)"alex dalaion din http://nuvaccinurilor.blogspot.com/ (…@gmail.com, IP: 67.205.21…)2008-07-09 21:19 Rusine aduna(tu)rii nesfinte de ierei lasi si prosti!!!"
u)"S.O.S. (…@aol.com, IP: 156.42.68…)2008-07-09 02:54 Retractez Mai in gluma, mai in serios pun urmatoarea intrebare: bine, il caterisim pe IPS Nicolae. Si apoi? Ii excomunicam pe ortodocsii care s-au impartasit din portirul greco-catolic si ii trimitem la burse la Vatican ca sa vina inapoi luminati si sa trezeasca din nou din adormire constiinta banateno-transilvanenilor oprimati si batjocoriti de mojicia, prostia si necivilitatea crase de la Bucuresti?
E vreun teolog ortodox in stare sa ne spuna daca in potirul greco-catolicilor se afla sau nu paine si vin transsubstantiate? P.S. Cele afirmate anterior de mine despre site-ul Razboi intru Cuvant nu sunt adevarate (mai putin declaratia admin. care are iscoade in Sinod), am vrut numai sa arat unde poate duce nebunia manipularii prin intoxicare cu mesaje false, precum cele care fierb pe Net acum in incercarea de a demonstra ca in Sinod se cloceste ceva. Sa avem rabdare si sa ne rugam. Duhul Sfant lucreaza. (referire la http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-07-09&thread=239957&id=72636 ) N-avem nicio certitudine, speculam cu totii-n draci, nu vezi c-a dat strechea-n noi? Vai si amar de noi dar mai ales de tartorii cei mari pe ale caror forumuri si bloguri ne varsam naduful."

3. RADU PREDA la Radio Romania Cultural – "Sinodul nu isi confirma statutul de garant al ortodoxiei" – siteul Razboiintrucuvant (O confuzie plina de rautate intre ce inseamna sinod si ce inseamna spovedanie, pentru cei neinitiati – n.n.): oare Sf. Sinod a cercetat cugetarea ortodoxa si credinta ortodoxa a Mitropolitului Nicolae in mod special? Sau a luat act formal de o cerere de iertare, pe care dansul, de altfel, a mai facut-o in nenumarate momente si catre nenumarate institutii?…. Iertati-ma, formularile acestea insulta inteligenta credinciosilor mireni si nu numai; adica al doilea pas care va fi? In mod normal, regretul era primul pas. Pocainta era al doilea, iar al treilea pas era iertarea. Or, asa s-au ars etapele, eu nu am mai vazut pana acum in literatura de specialitate o combinatie de acest tip. Este intai recunoasterea pacatului, orice crestin, orice baba din Baragan, vorba lui Tutea, care merge la duhovnici, stie ca sunt etapele acestea: intai merge cu sufletul incarcat, se spovedeste, spune ce are pe suflet, ii pare rau, are lacrimi de pocainta, face canonul respectiv pe care i-l da duhovnicul, dupa care e primita si primeste sfanta impartasanie si se reintegreaza astfel in comunitatea de credinta din care face parte. Ori in cazul ierarhilor acestora practic, repet, s-au ars etapele……Deci, e un spagat logico-canonic de mare rafinament, am putea spune, numai ca e un rafinament pagubos….. in aceasta chestiune dogmatica, repet, e consecvent propriei metode si isi bate joc, pur si simplu, de orice regula a bunului simt si a Dreptului Canonic. Eu sunt constient si o spun cu toata responsabilitatea de profesor de Teologie: astfel de ierarhi, astfel de modele pastorale sunt cea mai josnica forma prin care pacatul poate intra nu doar in Biserica in ansamblu, ci chiar sa o conduca.

Comentarii acceptate sau scrise chiar de administrator:

a)11 Jul 2008 la 9:49 pm # administrator – raspuns luiGlikon: E chiar amuzanta naivitatea ta, fratioare, legata de cine si cum poate sa intre la PF Daniel, la cum comunica acesta cu ‘supusii’, precum si la sensul unei astfel de intreprinderi. Poate doar ca sa ne blesteme (cum au patit alti frati foarte recent cu alt episcop) si sa ne lege sau sa puna niste haidamaci din aia care-l insotesc pe noi… Usa larga deschisa si dialog benefic? 😊) E o gluma buna dupa atata tensiune!ASCOR-ul Bucuresti a fost lasat fara sediu din primavara asta tocmai de PF sa, ceea ce nu inseamna ca el nu era, oricum, ca si mort si inainte de asta. Inainte vreme… erau alti oameni, cu totul altii… si mai ales, era alt patriarh, frate! Unul care a fost omorat cand "timpul nu mai avea rabdare"…


Comentariu aparut pe alt blog:

a)Focsa :Date: July 12, 2008 @ 4:37 am Chestiunea e foarte simpla. Patriarhul Daniel slujeste interesele masoneriei, care l-a "operat" pe Teoctist si l-a inlocuit cu acest francmason. Este clar ca se urmareste saparea Bisericii din interior, distrugerea acesteia chiar prin ierarhii ei. Nu ma asteptam totusi ca atatia episcopi din Sinod sa se situeze de partea raului. Dar sa stiti un lucru (il citez pe Parintele Arsenie papacioc): "Unde este Adevarul, acolo este Biserica". Biserica ortodoxa este la Bartolomeu Anania, si nu la ceilalti 47 de inselati sau inselatori. (blog L.D)


4. DAN CAMEN: Ips. Nicolae Corneanu si Ps. Sofronie Drincec sunt iertati de catre Sinod.
Ips Bartolomeu se dovedeste a fi un nou Marcu Evghenicul. Printre care si o noua „chemare" a Despre relatiile viitoare pan-ortodoxe mi-e si frica sa mai vorbesc. Cu toate acestea, cred ca Athos-ul, daca va avea o atitudine ferma (chiar si in privinta retragerii comuniunii cu Ips Nicolae), va incerca sa faca presiune pentru retragerea Ips Nicole din functie.

5. primit astazi Mircea Laur, jurnalist: "Primim mesaje de hula la adresa ierarhului de la Cluj din partea Greco-Catolica.org info@greco-catolica.org care face tot felul de precizari aberante. Aceasta adresa care, acum, dupa apostazia sinodului de la Bucuresti (pe care nu stiu in ce masura il mai putem numi "sfant"), nu face altceva decat sa provoace la instigare si denigrare impotriva ierarhilor care au mai ramas adevarati ortodocsi. Daca sinodul BOR a ingenunchiat in fata masoneriei nu ne mira tinand seama ca bravii nostri ierarhi se tem de imparati mai mult decat de Dumnezeu, dar in ceea ce priveste crearea dezbinarii in Biserica Ortodoxa sustinuta de Biserica Greco-Catolica are randament. Daca greco-catolicii il critica pe IPS Bartolomeu e un semn pozitiv, inseamna ca inca mai avem un ortodox in sinodul BOR, problema ar fi daca l-ar aprecia. Pe IPS Corneanu si pe PS Sofronie nu ortodocsii l-au sustinut ci greco-catolicii, aceasta deoarece inca mai au nevoie de acesti doi ierarhi in BOR, prin care propaganda catolicizanta sa fie dusa la indeplinire cu succes. Cu siguranta ca daca IPS Bartolomeu ar fi ingenunchiat in fata dusmanilor BOR, catolicii nu l-ar mai fi defaimat. Mircea Laur, jurnalist
Totusi a fost cu premeditare….. (completeaza autorul mailul, folosindu-se evident de numele jurnalistului)
Formula As, promotoare mascata a greco-catolicilor si a ecumenismului, este una din publicatiile care i-a pregatit mitroplitului Corneanu o buna imagine… din timp. Iata ce am gasit intr-un numar de acum 2 ani:… (si se da adresa…unei obsesii duse la extrem; "manevra, pusa la cale de doi ani?" "Pai frate", va mai reveniti vreodata? Cat v-au pus sa va mai agitati pe aceasta tema care se poate stinge, asa cum se putea stinge din primul moment in care aparuse?… si mai ales, cine? n.n.)

6. Marcel Radut – Parlamentarii Bisericii: "Episodul „iertarii" celor doi ierarhi apostati Imi aminteste de episodul „Mitrea-Nastase" din Camera Deputatilor. Aceeasi solidaritate de casta o Intalnim In ambele cazuri, diferenta fiind ca Nastase si Mitrea au Incalcat legile omenesti, pe cand Mitropolitul Corneanu si Episcopul Sofronie au Incalcat legile dumnezeiesti….. Prin hotararea de „iertare" a celor doi apostati, Sinodul Bisericii a ales sa ignore apelul pentru aplicarea Canoanelor venit din partea catorva sute de organizatii neguvenamentale crestin-ortodoxe, de manastiri si parohii din Romania si sustinut de mari duhovnici ai tarii si de mii de credinciosi romani. Acest apel, preluat de cvasi-totalitatea presei romanesti, fusese oricum trecut sub tacere de agentia oficiala de stiri „Basilica" a Patriarhiei, dovada clara a lipsei de deontologie profesionala a „oamenilor de presa" ai Bisericii."

Comentarii acceptate si iscate de administrator:
Un preot din Banat Says: iulie 13, 2008 at 10:41 pm Sa nu uite Bartolomeu de la Cluj ca si el a slujit odata (baietii destepti au date sigure!) impreuna cu acelasi episcop greco-catolic cu care a slujit aghiasma mare episcopul Sofronie! si ca sa vezi….,,hotul striga hotul….!Apropo de gestul IPS Nicolae> da un gest cam exagerat…dar prin noile ordonante ale BOR se inceraca a se creea tensiuni in famiile de banateni, unde foarte multe familii sunt mixte…ortodocsi, catolici, greco-catolici, reformati…croati, sarbi, ucraineni…Ar trebui sa nu destabilizaze BOR aceste lucruri…dar de la Bucuresti …lucrurile pare-se ca se vad altfel…


7. IOSKA blog – Sfantul Salon Auto
– album construit la cerea vizitatorilor(!), cuprinzand fotografii ale masinilor straine pe care le au Arhiereii (printre care si o motocicleta!). (chiar daca nu credeam ca vreodata va ajunge cineva la asemenea lipsa de utilitate – incat sa faca asa statistici inutile, tendentioase si defaimatoare la adresa celor ce folosesc, ca persoane oficiale, masini oficiale – dupa bunul simt cerut de unele intruniri si sedinte la care participa chiar si sefi de state) Culmea este, ca exact lumea saraca si cu bun simt stie sa-si respecte Arhiereii, dupa cum se vede la slujbe, se inclina spre a cere binecuvantari si nu este interesata nici pe departe de masini, pe cand comentariile invidioase (iar) se vede ca vin din partea celor care stiu si ravnesc la o masina de lux. Brusc, pentru presa laica, atee in mare parte, calugarii pustnici devin modele pentru arhierei, si nu pentru ziaristi. Acesti calugari pustinici (si va pot da multe citate) sunt priviti de multe ori de catre presa si oamenii politici (atunci cand le scot la iveala pacatele "lumesti") drept oameni ratati, nerealizati, frustrati, care nu se puteau descurca in aceasta lume, care nu puteau avea o nevasta etc


8. Si, in final, cineva recunoaste Marcel Radut:
In vreme ce la Moscova, Patriarhul Alexei al II-lea solicita cu insistenta autoritatilor ruse sa condamne oficial comunismul, la Bucuresti, Sinodul Bisericii noastre „reactualizeaza" Canoanele. Consecintele acestei „reactualizari" sunt greu de estimat. Mie Imi este teama Insa de un singur lucru. Tot jucandu-se cu Canoanele, clerul ortodox va sfarsi prin a pierde ultima particica de credibilitate pe care o mai are: credibilitatea oferita Bisericii si preotimii sale tocmai de aceste Canoane…


Aceasta scadere a nivelului de credibilitate este exact ceea ce urmarec oamenii nostri! Grija mare! Manevre politice prin spatele Patriarhiei. Oameni politici, invatati cu jocurile de culise si cu „vanzarile de frati", care, la vedere, fac plecaciuni in fata Patriarhului si se folosesc de imaginea lor in Biserica, cu orice ocazie… in spate insa, lucreaza exact prin degetele celor ce apasa pe taste si prin gurile (nu stiu de ce atat de inveninate, pe cat se declara de ortodoxe?) ale celor ce se cred noii mucenici, aflati – zic ei – in spatele catorva duhovnici (prezentati mai nou ca antiecumenisti si nu ca puternic rugatori). Cu presa laica, sponsorizata, si cu bloggerii "mucenici", probabil ca vor si reusi.


„Trasul de sireturi" incheiere drept avertisment

Publicasem un articol al d-lui Plesu, pe platforma Lacasuri Ortodoxe. Am primit imediat din partea acestora reactii si avertismente, cu precizari despre viata "dubioasa" a d-lui Plesu.
Acum, vorbeam in introducere despre un parinte. Linistea, pacea si cuvantul asezat, puternic atunci cand vorbeste despre Dumnezeu si Sfintii Sai, astazi oarecum (slava Domnului ca in prea mica masura!) inlocuita de putina aciditate si vehementa (ca urmare a raspunsurilor venite din partea celor nemultumiti de pozitia parintelui).
O intristare clara si un raspuns pe masura din partea parintelui: "Fratii mei Intru Hristos rup fIsul de pe ei In plina vara, amenintInd sa apere Ortodoxia de sleahta masonica si ecumenista. SInt nemultumiti, vezi bine, de faptul ca nu declar si eu sus si tare ca „ortodoxia a fost InfrInta". Nu se tem, curajosii ortodocsi, nici de masoni, nici de UE! SInt gata sa fuga In Rusia si In Grecia, unde Ortodoxia Infloreste si unde nu exista ierarhi corupti. Asa baieti, numai sa stiti ca la vama o sa va ceara pasaportul cu numele vostru real si cu poza si n-o sa va mai puteti ascunde sub „nick name"(….) Am si eu a va pune vreo doua Intrebari, daca tot am ajuns sa ne tragem de sireturi, asa, ca de la frate la frate. Unde erati voi, curajosii, cInd adevaratii ortodocsi Incercau sa va adune pentru marsul Impotriva homosexualilor?(…) Dar la Sibiu? Dar cInd am Incercat sa facem un memoriu In sustinerea parintelui Daniel de la Tanacu? Sa va mai Intreb?(…) Tineri care nu au stat niciodata de vorba cu un episcop, pentru care ierarhia si Sinodul sInt doar niste notiuni abstracte despre care au citit prin carti, Isi dau cu parerea despre cum se cateriseste un mitropolit. Fratilor, umblati Incetisor cu cartea de canoane, ca nu cumva, ImpiedicIndu-va, sa cada vreun canon peste voi si sa va striveasca. dand click aici, unde puteti citi tot articolul (parintele Savatie Bastovoi), un parinte ale caror predici, pana acum erau vehiculate si multiplicate pentru rank, chiar de catre cei ce astazi il ataca.


Inchei cu specificarea pozitiei proprii, prin care, desi nu e important pentru nimeni (caci vorba maestrului Dan Puric – mai ortodox decat altii, desi incepe sa fie rastalmacit si dlui. – "Cine suntem…"noi?) :
Sinodul a dat raspunsul care trebuia sa-i mutumeasca exact pe cei ce lovesc in Biserica; a fost infierat pacatul si nu pacatosul, exact asa cum cereau ei (doar sa-si reciteasca mesajele!).
Iar in cele afirmate de parintele Savatie Bastovoi, "un mare parinte" dupa cum afirma cei "antiecumenisti" cand ii dau mai departe predicile, dar un "mic parinte" tot dupa spusele lor, vesnic lipsite de respect (la adresa celor ce nu le fac voia comunista, sa tipe tare cum ca Ortodoxia e mancata fara ei, Hristos parca nemaifacand fata), va puteti gasi linistea si pacea ortodoxa.
Daca noi am primit amenintari, reactii dure si murdare, pline de cuvinte ce nu merg transcrise… imi imaginez de ce a simtit sa reactioneze parintele, care este atat de cunoscut. Iertare deci, pentru tot si pentru toti, parinte!


P.S. Oare parintele Iustin stie cine se ascunde dupa sfintia sa? Oare stie ce actiuni se duc sub protectia numelui sfintiei sale? Oare stie cineva dintre acesti mari duhovnici, chiar si din Athos, ce monstri poate naste secta antiecumenica, fiind prea iesita de sub ascultare si neparticipand la slujbe, aceasta mai nou declarata (prin declaratii directe pe mess) drept "Biserica a inimii"?
Parinti puternic rugatori, Sfinti si Evanghelii… din care sunt citate doar pasaje antiecumeniste. Deci, cu cine ne impartasim, "frate"?

KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.