Biserica Sf. Dimitrie, cel mai vechi monument istoric din Ramnicu Valcea

Biserica Sf  Dimitrie Ramnicu Valcea

Lacasuri Ortodoxe: din Ramnicu Valcea, Romania

Biserica cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” este cel mai vechi monument istoric din Ramnicu Valcea, construita de catre sasii din oras In secolele XIV si XV si care a servit In vechime de capela unei comunitati franciscane, probabil In timpul invaziilor bulgarilor catolici, si care cu timpul ruinandu-se, a trecut In patrimoniul Episcopiei Ramnicului si a suferit modificari, informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe, Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman (parteneriat media Lacasuri Ortodoxe – Arhiepiscopia Ramnicului 2011).


Biserica Sf  Dimitrie Ramnicu Valcea

Intre anii 1745 si 1751 a fost reconstruita de catre vornicul Preda Bujoreanu calugarit cu numele de „Pahomie monahul” si fiul sau Constantin Bujoreanu, iar Intre anii 1781 si 1782 a fost restaurata de catre Ioan Cornescu si sotia sa Antimina, In timpul domnitorului Mihai Sutu, Episcop al Ramnicului fiind PS Filaret.
In timpul Regelui Carol I a fost reparata si consolidata, iar la 26 octombrie 1914 a fost resfintita de catre PS Sofronie Vulpescu, Episcop al Ramnicului Noul Severin.
In anul 1964, la initiativa preotilor slujitori Ioan Oprisescu si Aurel Popescu, au fost realizate reparatii interioare si exterioare si de restaurare a picturii murale, iar la 14 iunie, biserica a fost resfintita de catre PS Iosif Gafton, Episcop al Ramnicului si Argesului.

*

In Duminica a IV-a din Postul Mare, „a Sfantului Ioan Scararul”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi la biserica cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir”, din municipiul Ramnicu Valcea.

Biserica Sf  Dimitrie Ramnicu Valcea

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a tinut un cuvant de Invatatura In care a aratat sensurile duhovnicesti desprinse din cele doua pericope evanghelice ale Sfintilor Apostoli si Evanghelist Marcu si Matei: „Suntem In a IV-a Duminica din Postul Mare si fiecare duminica a Paresimilor este un popas duhovnicesc si un moment de reflexie la urcusul nostru duhovnicesc spre Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Astazi Biserica ne pune Inainte, pe de o parte rostul credintei noastre In Dumnezeu, iar pe de alta parte mijlocirea si puterea rugaciunii sfintilor In viata noastra, care intermediaza de fapt lucrarea noastra Inaintea Sfintei Treimi si ne da ajutor ca sa biruim toate ispitele si Incercarile ce vin din lume si de la diavol. Asadar, ne vindecam si primim darul de la Dumnezeu, daca noi credem cu adevarat In El, daca postim si ne rugam cu tarie si credinta ca Domnul este cel care ne daruieste totul si lucreaza prin noi, iar puterea ce o avem ca oameni vine numai de la Hristos Domnul prin harul Sau. Sfantul Ioan Scararul ne da pilda tuturor crestinilor ca sa urcam treapta cu treapta In viata aceasta pamanteasca catre Imparatia lui Dumnezeu. Astazi, In Biserica „Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir” din Ramnicu Valcea, am Intalnit o multime de credinciosi care frecventeaza slujbele noastre, se roaga, postesc si cred cu tarie ca Biserica Mantuitorului nostru Hristos va birui Portile Iadului si ne ajuta sa urcam spre Cer…”, a spus Preasfintia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a citit rugaciunea de dezlegare de pacate pentru toti credinciosii prezenti.

Biserica Sf  Dimitrie Ramnicu Valcea

La aceasta sarbatoare au participat autoritati locale si de stat, preoti si numerosi credinciosi din municipiul Ramnicu Valcea si din parohiile vecine, ne informeaza Arhidiaconul Ioan Liviu Gaman, printr-o scrisoare transmisa pe adresa Redactiei, in baza unui parteneriat media Lacasuri Ortodoxe – Arhiepiscopia Ramnicului 2011.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.