De ce mulți dintre oameni nu vor să audă chemarea lui Hristos și a Bisericii Sale la pocăință?

Răspunde Arhimandritul Marcel (Pavuk), părintele duhovnicesc al Școlii Teologice din Kiev (Pravoslavnaia Jizni):

Majoritatea oamenilor vor să se justifice prin ocupația lor. Unii se consideră autosuficienți și nu vor să audă nimic de la nimeni. Alții, din cauza minciunii și înșelăciunii lor constante, se tem să trezească în sine conștiința, al cărei chin este foarte dureros. Mulți dintre acești oameni trec la schismatici sau sectanții care doar imită Biserica și viața Bisericii, dar nu au puterea lui Dumnezeu, pentru că au pierdut-o când s-au despărțit de adevărata Biserică din cauza mândriei lor.


Cei care nu au simțit niciodată plăcerea în Harul lui Dumnezeu se desprind și de Biserică și se mai și luptă cu ea. Deși, mai există unii care au simțit-o anterior, dar din cauza unor compromisuri frecvente cu conștiința proprie vizavi de pocăința pentru păcatele lor, au pierdut gustul de a se bucura. Acum, ei cred că Harul este în patriotism, naționalism și în lupta pentru demnitatea umană. Săracii oameni nu înțeleg că toate cele de mai sus au o valoare relativă și că își pierd complet valoarea atunci când ne întâlnim cu Hristos. În lumina dragostei lui Hristos, toate granițele naționale sunt șterse. Patriotismul și demnitatea umană reală sunt dobândite doar atunci când o persoană nu luptă pentru drepturile și libertățile sale, ci se smerește cu adevărat. Dar, din păcate, puțini oameni mai pot admite acest lucru. Pentru cei mai mulți, singura soluție acceptabilă este o luptă revoluționară agresivă pentru adevăr. Păcat că nu-și mai aduc aminte la ce a dus asta acum 100 de ani…

Și totuși, oricât de mulți oameni s-ar îndepărta de Adevăr, oricât ar fi de urăcioși față de noi, ar trebui să învățăm să-i iubim și să ne rugăm sincer pentru ei, la fel ca Hristos pentru cei ce-L răstigneau, astfel încât și ei să ia calea mântuire. Este extrem de dificil pentru ei să se întoarcă la noi, pentru că au pierdut adevăratul sens al Harului lui Dumnezeu, dar încă îi putem iubi. Amintiți-vă că numai prin puterea Harului și prin faptele noastre bune, ei pot fi convertiti la Biserica lui Dumnezeu și unitatea tuturor în chipul Sfintei Treimi poate fi realizată.
Amin!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.