Scrisoarea Episcopilor ortodocși sârbi din America, adresată Președintelui Trump, vizavi de noua lege adoptată de Parlamentul Muntenegrului

Episcopul Irineu (Dobrijević), al Eparhiei Americii de Est a Bisericii Ortodoxe Sârbe, a trimis următoarea scrisoare Președintelui Trump, în numele Consiliului Episcopal al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord, Centrală și de Sud, pe data de 10 ianuarie 2019:
“Este un privilegiu să vă salut în această perioadă de Crăciun, din partea Episcopilor Statelor Unite, membri ai Consiliului Episcopal al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord, Centrală și de Sud, rugându-ne ca această adresare să vă găsească în bună stare, în zorii unui nou an și al unui deceniu nou.
În ceea ce privește comunicatul de presă atașat, vă atragem atenția cu privire la ultrajul comis împotriva libertății religioase și a dreptului de proprietate în Republica Muntenegru. După adoptarea ‘Legii privind libertatea religiei sau a confesiunii și a statutului juridic al comunităților religioase’ de către Parlamentul Muntenegrului, au avut loc confruntări brutale cu manifestanții creștini ortodocși pașnici care încercau pur și simplu să-și protejeze sfintele lăcașuri împotriva confiscării.
Această lege pare a fi un pretext pentru confiscarea proprietăților religioase ridicate înainte de 1918 și pentru care nu există documente formale de proprietate.
În cazul religiilor tradiționale precum Biserica Ortodoxă, care are o prezență formală ce se întinde pe durata a opt secole, aceasta implică pierderea moștenirii culturale și a moștenirii religioase.
Domnule Președinte, ați făcut din libertatea religioasă o prioritate absolută în politica dumneavoastră externă. În numele cetățenilor noștri credincioși, sârbo-americani și rezidenți ai Statelor Unite, vă rugăm să vă adresați guvernului nostru și instituțiilor sale, precum și sectorului neguvernamental care monitorizează libertatea religioasă internațională și drepturile omului, pentru a interveni pe lângă Guvernul Muntenegrului, pentru ca acesta să înceteze imediat și să pună capăt persecuției pe baze confesionale și confiscării lăcașurilor de cult centenare.
Cu respect, al vostru
+ IRINEU, Episcop al Americii de Est al Bisericii Ortodoxe Sârbe”.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.