Biserica Ortodoxă din Finlanda (Arhiepiscopia Ortodoxă Finlandeză) – noi statistici și date

Conform unui raport recent publicat de Biserica Ortodoxă din Finlanda (Suomen Ortodoksinen Kirkko) numită și “Arhiepiscopia Ortodoxă Finlandeză” (Suomen Ortodoksinen Arkkipiispakunta), o Biserică Ortodoxă Autonomă ca parte a Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, la sfârșitul anului 2019, aceasta strângea laolaltă 58 899 enoriași înregistrați, cu peste 33 000 dintre aceștia trăind pe teritoriul Eparhiei de Helsinki. Parohia din Helsinki este cea mai mare si deține aproape 20 000 de enoriași. În anul 2019 au fost botezate 287 de persoane, cu 450 mai puțin decât anul trecut.
Numărul celor care au părăsit Biserica în 2019 a fost 993 de persoane, contrabalansat însă de numărul celor convertiți la Ortodoxie, de 811 persoane care au devenit ortodoxe (în ambele cazuri având vârste între 20 și 34 de ani).
”În deceniile anterioare, slujbele liturgice și estetica artei ecleziale au fost considerate atractive. Însă văd că, în vremea noastră, Biserica se poate adresa oamenilor pe chestiuni legate de alegerea zilnică. Modul de viață ortodox, bazat pe ascetism, este acum mai actual ca niciodată”, nota Arhiepiscopul Leon de Helsinki și întreaga Finlandă, cu ocazia raportului amintit.
Printre imigranți, cel mai mare grup este cel al ortodocșilor vorbitori de limbă rusă (15%), celelalte grupuri importante fiind al românilor și al grecilor.
Există 8 parohii în Eparhia de Helsinki, 9 parohii în Eparhia de Kuopio și Carelia și 4 parohii în Eparhia Oulu. După Helsinki, cele mai mari parohii sunt Joensuu (5.947 de enoriași), Kuopio (3.854 de enoriași), Tampere și Turku, cea mai mica parohie fiind Rautalampi, cu 615 membri. În c epriveste monahismul, 8 călugărițe viețuiesc în Mănăstirea Lintula, 8 călugări viețuiesc în Mănăstirea Schimbării la Față a Mântuitorului, în noul Valaam.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.