Comunitățile ortodoxe de rit oriental și răsăritean instituie o autoritate comună pentru capelani, în Olanda

Pe 28 octombrie 2019, Mitropolitul Athenagoras (președintele Adunării Episcopale din Benelux în Olanda) și Episcopul ortodox copt Arsenie (președintele Organizației Bisericilor Orientale din Țările de Jos) au semnat Statutul Autorității Ortodoxe a Capelanilor din Olanda (Orthodoxe Zendende Instantie).

Autoritatea, al cărei consiliu de administrație este compus din cei doi Episcopi, răspunde de coordonarea capelanilor ortodocși din această țară. Consiliul de administrație a luat, totodată, decizia de a crea un Institut Teologic Ortodox închinat Sfintei Irina. Acest institut, ca succesor al actualului Institut de Teologie Ortodoxă de la Universitatea Liberă din Amsterdam, va oferi pregătire teologică ortodoxă.
Pe 6 noiembrie 2019, Autoritatea Ortodoxă a Capelanilor îi ceruse Ministrului Justiției să fie recunoscută oficial ca denominațiune în slujba capelanilor ortodocși (una dintre condițiile acestei recunoașteri, a fost cooperarea dintre creștinii ortodocși răsăriteni și orientali, din sânul ambelor rituri). Odată cu aprobarea ministrului, ortodocșii devin o denominatiune independentă, în cadrul Ministerului Justiției, în vederea oferirii de asistență spirituală deținuților.
Conform publicatiei franțuzești Orthodoxie, în prezent, în cadrul Ministerului funcționează următoarele denominațiuni: budism, hinduism, umanism, islam, iudaism, protestantism, catolicism. O echipă de capelani ortodocși există de zece ani, dar până acum a lucrat (cu o oarecare autonomie) sub responsabilitatea capelanului protestant. Autoritatea Ortodoxă a Capelanilor din Olanda, în cadrul căreia sunt reprezentate comunitățile ortodoxe orientale și răsăritene, îi va nominaliza pe candidații pentru funcția de capelan după standardele și criteriile Ministerului (educație, cunoștințe lingvistice, cazier judiciar, naționalitate). Institutul Sfânta Irina propune deja organizarea unui master în pastorală ortodoxa pentru pregatirea capelanilor.

Olanda nu recunoaște religiile, precum Belgia. În zonele în care cooperarea dintre religii și stat este necesară, statul cooperează cu „denominatiuni”, structuri care reunesc diverse religii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.