Pentru prima dată un lider spiritual a fost invitat să vorbească la Congresul “Săptămâna Apei”: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în Amsterdam

Pentru prima dată, organizatorii Congresului internațional „Săptămâna apei”, care a avut loc în Amsterdam, au invitat un lider spiritual ca vorbitor – în persoana Patriarhului Ecumenic Bartolomeu – oferind astfel Bisericii posibilitatea de a-și exprima părerile și opiniile asupra bunului preoțios pe care îl reprezintă apa.

Este vorba despre organizarea unei serii de evenimente sub eticheta „Săptămâna internațională a apei”, desfăsurată zilele trecute în Amsterdam, adresată diverselor organizații internaționale, guverne și companii legate de apă, conservarea ei și alte mijloace de management.

Organizatorii, informați de multă vreme despre sosirea în capitala Țărilor de Jos a Patriarhului Ecumenic pentru sărbătorile Jubileului de 50 de ani al Arhiepiscopiei Belgiei și Exarhatului Olandei și Luxemburgului, l-au invitat să susțină discursul de închidere a Congresului.

În discursul său, Sanctitatea Sa a subliniat, între altele, importanța ca Știința și Biserica să lucreze împreună pe teme de ecologie și protecție a mediului, în același timp subliniind rolul important al apei în viața omului și în lume, justificând întărirea eforturilor de conservare și a noilor metode de management.

Acesta a menționat:

„Toate domeniile cunoașterii umane sunt completate de inimă, aducându-ne de la cultura de exploatare și consumism, la recunoștință și generozitate… Toate eforturile pentru o mai bună gestionare a apei reprezintă strigătul unui suflet omenesc care recunoaște apa ca dar, care trebuie să intereseze toată creația. Credința noastră profundă este că apa reprezintă un drept inviolabil și inalienabil al fiecărei ființe umane și al fiecărei creaturi. Apa ne-a legănat încă de la naștere, ne ține în viață și ne vindecă de bolile noastre. Ne viază duhul, ne curăță corpul și ne întărește gândirea. Împărtășim miracolul apei cu toată creația. Fiecare ființă omenească de aici, fiecare ființă omenească din lume, este la modul concret un ocean în miniatură. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu două decenii, am declarat că ‘poluarea apelor pământului, pentru ființele umane, este echivalentă cu comiterea unui păcat”!
Este responsabilitatea noastră, a întregii lumi – politicieni și lideri religioși, comunități și persoane, întreprinderi și industrii – să păstrăm apa vivace, curată și sigură pentru viitorul orașelor și cetățenilor noștri, precum și pentru toate ființele umane și planeta noastră. O astfel de vivacitate nu ține doar de o tehnologie potrivită, de compania potrivită sau de o politică mai coerentă. O astfel de vivacitate reprezintă singura cale de conviețuire pașnică și supraviețuire globală. O datorăm lumii noastre și generațiilor noastre viitoare”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.