SIRIA: Declarație în urma întrunirii liderilor Bisericilor creștine în Damasc

La Mănăstirea Mor Aphrem, Maarat Saydnaya, în data de 12 august 2019, la invitația Patriarhului Antiohiei și al întregului Orient și Lider Suprem al Bisericii Ortodoxe Siriace Universale de rit oriental, Mor Ignatie Aphrem al II-lea, și cu participarea Preafericitului Patriarh Ioan X, Patriarh Grec-Ortodox al Antiohiei și al întregului Răsărit, și a Patriarhului Iosif Absi, Patriarh greco-catolic melkit al Antiohiei și al întregului Răsărit, Alexandriei și Ierusalimului, liderii Bisericilor creștine din Damasc s-au întâlnit în prezența Cardinalului Mario Zenari, Nunțiu Apostolic de Siria.

Într-un comunicat emis în urma acestei întâlniri, se arată:
“Părinții prezenți au discutat despre situația generală din regiune și despre efectele ultimilor ani de criză asupra popoarelor din regiune în general și asupra creștinilor, în special, al căror număr scade într-un ritm alarmant, din cauza migrației.

Creștinii sunt o componentă esențială a țesăturilor naționale din regiune. De-a lungul secolelor, și-au menținut prezența continuă și au jucat un rol de model, ca cetățeni activi care își respectă pe deplin îndatoririle și responsabilitățile.

Participanții au afirmat necesitatea de a rămâne ferm atașați de pământul strămoșesc, în ciuda circumstanțelor nefaste, astfel încât să rămână sarea acestui pământ și lumina lui. Ei s-au rugat pentru întoarcerea în siguranță a celor doi Arhiepiscopi răpiți din Alep: Boulos Yaziji și Mor Gregorius Youhanna Ibrahim.

În ceea ce privește situația din Siria, Părinții au lăudat victoria conducerii, armatei și a oamenilor din Siria asupra terorismului, care are drept scop slăbirea și divizarea Siriei; ei au subliniat unitatea poporului sirian și solidaritatea lor cu statul și cu instituțiile sale legitime.
Aceștia au mai subliniat importanța participării tuturor componentelor poporului sirian la elaborarea unei viziuni comune pentru viitorul țării, în cadrul unui stat stabilit pe temelia democrației, a statului de drept, a cetățeniei egale și a respectului acordat diversității. Au subliniat, de asemenea, unitatea Siriei, a poporului său și integritatea sa teritorială, de la Golan la Jazeerah-ul sirian.”
Ierarhii s-au rugat pentru pace în Siria, astfel încât toți cetățenii sirieni să trăiască în liniste, siguranță și prosperitate.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.