publicat în: Arhivă

Biserica trebuie să revină la acea structură care a existat înaintea Împăratului Constantin

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru a declarat recent, într-un interviu acordat Agenției Tass:

“O încercare de a repeta schisma ucraineană în Balcani ar reprezenta o declarație de război adresată Bisericii Ortodoxe Sârbe”.

“Nu cred că modelul schismei ortodoxe din Ucraina poate fi repetat în Balcani sau Muntenegru. Dedeić [liderul schismatic al așa-zisei “Biserici Ortodoxe Muntenegrene” / LO] a fost redus la statul secular, de către Patriarhia Constantinopolului, deci nu se poate pune problema. În ceea ce privește Macedonia, nu aș dori să cred că, după toate evenimentele, Patriarhia Constantinopolului declară război și Bisericii Ortodoxe Sârbe. După Ucraina, ne putem aștepta la orice, dar sper, totuși, că nu vom ajunge acolo”, a spus el.

„Nu cei mai vrednici sunt cei care îl influențează pe Patriarhul Constantinopolului, ci un anumit grup de Mitropoliți tineri, oameni ambițioși, care prin ambițiile lor îl incită pe Patriarh la anumite acțiuni”. „Am discutat cu niște oameni serioși din Grecia și cu mulți alții, pe care nu vreau să îi numesc acum, care sunt nemulțumiți de o astfel de influență asupra Patriarhului Constantinopolului. Este un bărbat în vârstă, care lucrează la întărirea primatului său. Dar, în realitate, îl pune în pericol; nu e nicio îndoială în acest sens. Pe Tronul Patriarhal al Constantinopolului au existat mari ierarhi, recunoscuți universal, ca Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfântul Grigorie Teologul, dar au existat și Patriarhi care au fost condamnați pentru erezie; nu există ierarhi infailibili în Biserică”.

„Din 1453, Constantinopolul a încetat să mai fie capitală imperială, astăzi fiind capitala unui Sultan. Această calitate a capitalei imperiale a fost moștenită de Imperiul Rus, care a jucat un rol deosebit pentru toată Ortodoxia, până la moartea Țarului, în 1918. După căderea Constantinopolului și uciderea Țarului în Rusia, aceste două centre nu mai joacă rolul lor de altădată, așa că Biserica trebuie să revină la această structură care a existat înaintea Împăratului Constantin. Era constantiniană a istoriei ecleziale s-a încheiat. Singura autoritate care poate rezolva toate chestiunile ortodoxe este Sinodul Ecumenic”, care trebuie convocat de Patriarhul Constantinopolului. „Totuși, dacă [Patriarhul Cosntantinopolului / LO] va continua să se comporte astfel, va pierde și acest drept. Singura Biserică, ce este cu adevărat mama tuturor Bisericilor Ortodoxe, este Ierusalimul, pentru că nici Roma și nici Constantinopolul, ci Ierusalimul a dat naștere tuturor Bisericilor”, a încheiat Mitropolitul Amfilohie.