Cuvântul Pr. Vicar-Eparhial Rafail Mîț, la 10 ani de la ÎNTRONIZAREA PS Vincențiu ca EPISCOP al SLOBOZIEI și CĂLĂRAȘILOR

La Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel din acest an, Preasfințitul Părinte Vincențiu a împlinit 10 ani de la instalarea de catre Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor. Astfel, în ziua de 29 iunie 2019, soborul de slujitori a fost format din ÎPS Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului, PS Părinte, GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Părinte, VARLAAM Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail, Vicar Eparhial, alaturi de preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți, diaconi si credincioși.

Slujba aniversară a fost transmisă live în toată Rețeaua Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor prin intermediul serviciului specializat al Agenției de Presă Lăcașuri Ortodoxe.

Vă oferim, mai jos, cuvântul rostit cu această ocazie de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail, Vicar Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor:

UN DECENIU DE LA ÎNTRONIZAREA PREASFINȚITULUI VINCENȚIU, CA EPISCOP TITULAR

AL EPARHIEI SLOBOZIEI ȘI CĂLĂRAȘILOR
2009 – 2019

„Dar ce este? Nimic altceva decât că, în tot chipul, fie din fățărie, fie în adevăr, Hristos se propovăduiește și întru aceasta mă bucur. Și mereu mă voi bucura, căci știu că aceasta îmi va fi spre mântuire, prin rugăciunile noastre și cu ajutorul Duhului lui Hristos” (Filipeni, 1, 18-19)

În viața oamenilor sunt momente de o deosebită încărcătură și emoție firească, îndeosebi când sosesc împrejurările evaluărilor și bilanțului. Ne aflăm într-un astfel de context evocator și retrospectiv prilejuit de rotunjirea unei decade temporale de care ne amintim cu sobrietate. Ca succesor canonic și legiuit al vrednicului de pomenire episcop dr. Damaschin Coravu († 23 aprilie 2009), Preasfinția Voastră ați continuat lucrarea pastorală, liturgică, administrativă, sacramentală, culturală, edilitar-gospodărească, didactică, prin asumarea misiunii chiriarhale, ca expresie a succesiunii apostolice.

Îndeplinirea unui deceniu de prezență și lucrare în păzita de Dumnezeu Episcopie a Sloboziei și Călărașilor, ne obligă să aducem pioase rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul mare al vieții, al sănătății, al deplinei forțe creatoare, precum și pentru toate binefacerile și reușitele petrecerii Preasfinției Voastre ca vlădică și nu numai.

Acest modest medalion omagial și biografic se împletește cu recunoștință, supunere fiască și dragoste frățească de către toți fiii duhovnicești, colaboratorii, partenerii și membrii aparatului administrativ în contextul aniversării înscăunării Preasfinției Voastre în Bărăgan ca al treilea Episcop al relativ recentei Eparhii a Sloboziei și Călărașilor. Slujirea dumnezeieștii Liturghii ca întâistătător al sinaxei euharistice indică în special lucrarea mântuitoare și sfințitoare pe care arhiereul se cade să o închine Marelui Arhiereu Iisus Hristos, din a cărui preoție se hrănește întreaga teologie diaconală a Bisericii. Cu timp și fără timp v-ați străduit să propovăduiți Evanghelia lui Dumnezeu poporului însetat după cuvântul care zidește, amintindu-vă de exigența Sfântului apostol Pavel, care afirmă : „Căci dacă vestesc Evanghelia, nu-mi este laudă, pentru că stă asupra mea datoria. Căci vai mie dacă nu voi binevesti!” (I Cor.9,16)

Legătura duhovnicească prin cuvânt care se statornicește între episcop și păstoriții lui este extrem de strânsă și de importanță, întrucât întărește credința și comuniunea, dar asigură și perpetuitatea învățăturii evanghelice prin Kerygma apostolică în temeiul transmiterii harului Duhului Sfânt. „Cuvântul instaurează o legătură de paternitate și creează o capacitate de limbaj comun între om și Dumnezeu, limbaj situat cu mult dincolo de ceea ce conștiința și percepția noastră intelectuală pot să înțeleagă”1.

Ne exprimăm bucuria firească pentru această evocare necesară, vă rugăm să ne țineți împrejurul inimii Preasfinției Voastre strânși în engolpion cu afecțiune părintească, grijă pastorală, judecată sănătoasă, dragoste binevoitoare și vă sărutăm sfințita dreaptă!

Întru mulți și binecuvântați ani, Preasfințite Părinte!
Arhimandrit Rafail MÎȚ
Vicar Eparhial și Exarh suplinitor al Mănăstirilor și Schiturilor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor

1 Pr. prof. Boris BOBRINSKOY, Compasiune Tatălui, ed. Renașterea, Cluj Napoca, 2017, p. 192

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.