Răspunsul Patriarhului Bartolomeu la scrisoarea Patriarhului Antiohiei, vizavi de convocarea unei întruniri pan-ortodoxe pe tema Ucrainei

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei i-a cerut, printr-o scrisoare, Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu, în 31 decembrie 2018, să convoace un Sinod al Primaților ortodocși, pentru a discuta problema ucraineană.

Răspunsul Patriarhului Bartolomeu către Patriarhul Ioan al X-lea, a fost publicat în limba rusă de către Departamentul pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, în data de 1 martie 2019, a cărui traducere este redată mai jos:

“Ne adresăm Vouă cu mare bucurie, îmbrățișându-vă frățește în Domnul! Am primit și citit cu atenție scrisoarea Nr. 100 a Preafericirii Voastre, din 31 decembrie anul trecut, în care solicitați convocarea Sinodului întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru a aborda problema Bisericii Ucrainene.
Ca răspuns, vă informăm că, în urma refuzului a patru Biserici Ortodoxe de a participa fără un motiv eclezial sau teologic la Sfântul și Marele Sinod [din Creta / LO], pentru care nu există justificare, istorica Voastră Biserică fiind una dintre ele, Patriarhia Ecumenică are un motiv serios de a se abține de la o astfel de întâlnire la nivel pan-ortodox: aceasta va fi inutilă, deoarece nu va duce la niciun acord, întrucât participanții sunt în dezacord unii cu ceilalți.

Sfânta și Marea Biserică a lui Hristos, având în vedere dragostea și jertfa de sine, fără presiune sau vreun interes propriu, cu scopul unic al unității poporului ucrainean și al încetării diviziunii și schismei, pentru a aduna milioane de credincioși în brațele Bisericii canonice, după ce au fost în mod nedrept excluși, a recompensat Biserica Ucrainei, în conformitate cu tradiția și canoanele ecleziale, cu autocefalia.
În același mod au primit dreptul la administrare internă toate celelalte Biserici Autocefale nou create, care au fost confirmate prin aceeași metodă, fără Sinoade Ortodoxe sau discuții comune cu Bisericile autocefale surori, și au fost recunoscute în poziția lor de către toate Bisericile, numele noilor lor Primați fiind adăugate în diptice.
Astfel, cerem Întemeietorului Bisericii și Capului său, ca harul Lui, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu Voi, cu ierarhii, clerul și credincioșii care se află în încercata Biserică a Antiohiei.
Încheiem cu dragoste frățească imensă în Domnul și respect profund.

Frate iubit întru Hristos al Preafericirii Voastre,

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.