publicat în: Arhivă

Patriarhia Ecumenică acționează întotdeauna după criteriul binelui și al unității Bisericii noastre

“Biserica Mamă (din Constantinopol) acționează mereu pentru binele și unitatea Bisericii”, a precizat Mitropolitul Athenagoras al Belgiei, din cadrul Patriarhiei Ecumenice, într-un cuvânt adresat la conferința desfășurată la Parlamentul European de la Bruxelles pe 21 februarie 2019, sub titlul „Rolul Patriarhiei Ecumenice în Biserica Ortodoxă și Europa de azi”.

Mitropolitul Athenagoras a mai spus:

„Aceasta este o oportunitate, în cadrul acestui eveniment din această seară, de a ne exprima susținerea față de Biserica Mamă, Patriarhia Ecumenică, care acționează și lucrează întotdeauna pentru criteriul binelui si unității Bisericii noastre. Patriarhia Ecumenica nu acționează pentru divizarea și dezintegrarea unității ortodoxe… Unitatea Bisericii noastre este dovedită astăzi.

Am experimentat încercări similare în multe faze ale istoriei ecleziastice, care au fost în cele din urmă depășite cu ajutorul lui Dumnezeu.

Patriarhia Ecumenică, pe baza drepturilor pe care tradiția și istoria Bisericii noastre le-a lăsat acesteia moștenire, a luat o aceeași inițiativă în cazul multor alte Biserici surori și fiice. De ce n-ar fi făcut-o și cu Biserica Ucraineană?”.