REFERENDUM pentru familie: PS Ioan Casian al Canadei – îndemn oficial

Îndemnul Preasfințitului Părinte Ioan Casian la responsabilitate creștină și mărturie civică

“De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa

şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup.

Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică.”

(Efeseni 5, 31 – 32)

Preacuvioși și Preacernici Pãrinți,

Frați și Surori în Domnul,

Cuvintele Sf. Ap. Pavel despre familie rãsunã astãzi mai mult decât oricând în gândurile și inimile noastre. Suntem chemați la moment de rãscruce sã dãm mãrturie în chip democratic despre valorile credinței care ne animã. Ele rãmân temelia și substanța instituțiilor noastre.

Inițiativa cetãțeneascã curajoasã a trei milioane de oameni dintre noi ne oferã o ocazie unicã, adicã pe lângã mãrturia creștinã în ce privește identitatea și esența familiei ca legãturã naturalã pe viațã între un bãrbat și o femeie[1], sã putem adãuga o alta civicã – complementarã, fireascã și consecventã cu crezul nostru profund și cu experiența istoricã umanã. Gestul referendumului în favoarea familiei naturale din 6 – 7 octombrie 2018 nu este altceva decât expresia socio – culturalã a unei conștiințe de sine românești înrãdãcinatã în Dumnezeu și în experiența umanã milenarã. Ea este un demers de limpezire, clarificare și precizare în domeniu constituțional românesc a înțelegerii noțiunii de familie.

Biserica a dat mãrturie dintru începuturi despre crezul ei profund cã omul este temeluit de Dumnezeu și nicidecum rezultatul unei întâmplãri sau deveniri oarbe. Spune Sfânta Scripturã:“Și a fãcut Dumnezeu pe om, dupã chipul Sãu; dupã chipul lui Dumnezeu l-a fãcut; a fãcut bãrbat și femeie.” (Facere 1, 27) Lumea noastrã are un Arhitect care îl înnobileazã pe om – bãrbat și femeie – prin darul existenței dar Care îl cheamã pe același om la co-responsabilitate în ce privește administrarea darului dãruit. Omul deplin – bãrbat și femeie uniți prin cãsãtorie – este o unitate dualã personalã neuniformã dar complementarã[2]care aduce veacurile ca dovadã a rodniciei, spiritului creator și mai ales capacitãții de a da viațã. Aceastã realitate spiritualã și socio – culturalã se cere astãzi a fi consfințitã în formã constituționalã prin alegere democraticã pentru a putea pãstra intact mai departe modelul inspirat și izvorul autentic a ceea ce ne-a fãcut sã fim ceea ce suntem astãzi.

Legãtura naturalã dintre un bãrbat și o femei prin cãsãtorie este unicã și nerepetatã. Ea presupune indisolubilitatea implicatã deja în fire, darul restaurãrii prin har și nevoia dezvoltãrii ei prin voința celor doi.[3] Aceasta rãmâne o ‘mare tainã’ în resorturile ei cele mai profunde așa cum spune Apostolul neamurilor.

Suntem invitați pe 6 – 7 octombrie 2018 la a rãspunde prezent la aceastã sãrbãtoare a bucuriei responsabile de a mãrturisi noblețea originii, eleganța, adevãrul și înãlțimea chemãrii cãsãtoriei ca unirea dintre un bãrbat și o femeie în drumul lor cãtre împlinire prin iubire desãvârșitã, ajutor reciproc și naștere de prunci. Este un gest de responsabilitate care ne oferã șansa viitorului în lumea de aici și ne deschide orizontul veșniciei în cer.

Vã invit pe toți la a rãspunde prezent și DA în favoarea familiei naturale la acest moment definitoriu pentru conștiința creștinã româneascã atât colectivã cât și individualã oriunde ne-am gãsi.

Cu gând de bucurie, așezare și responsabilitate cãtre familie și cãtre Dumnezeu,

+Ioan Casian

Episcopul Ortodox Român al Canadei

Saint-Hubert, 27 septembrie 2018

[1] Pr. Dumitru Stãniloae. Teologia Dogmaticã Ortodoxã (vol 3). Ed. EIBMBOR: București 2003, p 186 – 187

[2] idem p 187

[3] idem p 192

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.