Pr. Stavrofor Dr. Mateja Matejic (1924-2018): preot, scriitor și profesor universitar

În data de 27 iulie 2018, s-a mutat la Domnul Pr. Stavrofor Dr. Mateja Matejic (1924-2018), fost preot al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America: părinte ortodox iubit, scriitor, traducător, poet, profesor universitar de limbi și literatură slave.

Pr. Matejć s-a născut în Iugoslavia și a emigrat în Statele Unite în 1945. A absolvit Universitatea din Michigan, unde și-a primit doctoratul. Mateja Matejić este fondatorul proiectului științific “Biblioteca de Cercetare Hilandar” al Universității de Stat a Ohio, din Columbus, unde a predat limbi slave, din 1968.

Este primul director al Centrului de Resurse pentru Studii Slave Medievale și fondator și director al editurii “Kosovo”, precum și editorul revistei “Căile Ortodoxiei”.

Traducător și antologist de poezie medievală și străină, a scris mai multe cărți de poezie și istorie Ortodoxă Răsăriteană, dintre care două sunt mai apreciate: “Antologie a Literaturii Sârbe Medievale” (co-autor) și “Sfântul Munte și Mănăstirea Hilandar”.

În septembrie 2000 a primit două premii din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe: Medalia Sfântul Sava (cea mai înaltă), care i-a fost înmânată în Ohio, șî o gramată din partea Patriarhului Pavle al Belgradului.

Sursă foto: Eparhia Răsăriteană Americană a Bisericii Ortodoxe Sârbe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.