Procesiune simultan pe jos, în caiace și mașini, la Sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului din Supraśl, Polonia (foto și video)

În ziua de 10 august a fiecărui an, Biserica Ortodoxă Poloneză serbează în mod deosebit Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Supraśl. Ziua este o mare sărbătoare pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe din Polonia, care s-au strâns si în acest an în număr mare la Mănăstirea Supraśl din nord-estul Poloniei.

Pelerinii au început să sosească chiar dinainte cu o zi de sărbătoare, pe jos, din Wasilków, Krynki și Białystok, în bărci (caiac) din Gródek și cu autobuzul din Varșovia, într-un pelerinaj ortodox organizat de departamentul capelanilor din Armata Poloneză.

Pelerinii nu au fost descurajați de dificultățile cauzate de căldură și lucrările de pe șosea.

Slujba Vecerniei a fost oficiată de Mitropolitul Sava al Varșoviei și de alți opt ierarhi ai Bisericii Poloneze. Un Acatistul Maicii Domnului și o Slujbă de Pomenire pentru Arhiepiscopul Miron, fost stareț al mănăstirii, au fost oficiate după aceasta.

Slujbele s-au ținut, însă, toate noaptea, iar în bisericile mănăstirii au fost oficiate Sfinte Liturghii. Liturghia din biserica principală a fost condusă chiar de către Mitropolitul Sava, asistat de mulți ierarhi și preoți.

Predica a fost ținută de Arhiepiscopul Grigorie de Belsk, Vicar al Eparhiei Varșoviei, care a vorbit despre binecuvântarea de care au parte credincioșii aflați în această mănăstire sfântă. Festivitățile s-au încheiat cu o procesiune în jurul bisericii.

Intrând din pagina web Lăcasuri Ortodoxe pe adresa link a unui material video realizat în timpul evenimentelor din mănăstire, puteți vedea mai multe imagini în care este surprinsă Icoana Maicii Domnului.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Supraśl” a fost comandată în 1503 de către întemeietorul mănăstirii, Mitropolitul Jozef Soltan. Este o copie a icoanei Micii lui Dumnezeu “Smolensk”, în stilul “Hodigitria”. Icoana a devenit una dintre cele mai venerate din regiune și aici s-au întâmplat numeroase minuni.

Când călugării au fugit în Rusia în 1915, au luat cu ei icoana făcătoare de minuni. Din nefericire, această icoană a fost pierdută și s-a dovedit mai târziu că a fost distrusă. Icoana actuală a mănăstirii a fost pictată cu un secol în urmă, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări a mănăstirii și se bucură de o mare venerație în Polonia și în afara țării.

Informație și foto puse la dispoziție de: Mânăstirea Suprasl, Polonia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.