Manifestări jubiliare în Lavra Peșterilor din Kiev

În data de 20 iulie 2018, în capitala Ucrainei, au început festivitățile organizate în cinstea celor 30 de ani de la renașterea vieții monahale în Lavra Peșterilor și a celor 1035 de ani de la nașterea Sfântului Antonie al Kievului. Tot aici a avut loc, de asemenea, și deschiderea conferinței Internationale “Lavra Peșterilor din Kiev – Athos – Ierusalim – o unitate de-a lungul secolelor”. La conferință au participat 80 de teologi și cercetători din 15 țări. Printre aceștia s-au numărat și vorbitori din România.

Evenimentele au fost inaugurate de Mitropolitul Onufrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care, printre altele, a declarat: „În afara Țării Sfinte și a Sfântului Munte Athos, nu mai există în nicio țară a lumii un asemenea număr de relicve sfinte ortodoxe, precum are Lavra noastră a Peșterilor din Kiev. De aceea chiar orașul Kiev a fost numit, din cele mai vechi timpuri, “Al doilea Ierusalim”.

În ceea ce privește Lavra Kiev-Pecerska, ea a fost „Athos-ul rus“ și „al treilea ținut al Maicii Domnului, după Muntele Athos și Georgia Locul central în Soborul tuturor sfinților Părinți din Lavra Peșterilor, este ocupat de Sfântul Antonie, întemeietorul și „părintele monahismului rusesc“.

Sesiunea plenară a conferinței a fost urmată de mesajele trimise de Patriarhul Teofil al III-lea, Primatul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, Mitropolitul Ilarion, Primat al Bisericii Ruse din Afara Țării, Mitropolitul Pavel de Vyshgorod și Cernobîl, Mitropolitul Antonie de Borispol și Brovary, cancelar al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Episcopul Silvestru de Belgorod, Mitropolitul Calist de Duklja (Patriarhia de Constantinopol), reprezentanți ai Sfântului Munte Athos, precum și alți oaspeți eminenți din străinătate.

Pe 23 iulie, în ziua de cinstire a Sfântului Antonie din Lavra Peșterilor din Kiev a fost oficiată Sfântă Liturghie, în biserica principală a Lavrei, conform revistei Pravlife.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.