publicat în: Arhivă

Cartea din Kells: noi descoperiri și schimbări de poziție privind renumita Evanghelie veche de 1200 de ani

Cercetări recente au condus la regândirea istoriei cărții medievale iluminate cele mai renumite din lume, o Evanghelie veche de 1200 de ani, bogat ilustrată, cunoscută sub numele de Cartea din Kells.

Aceasta, după cum s-a presupus dintotdeauna, ar fi fost de fapt o lucrare care includea aproape 14 metri pătrați de ilustrații color remarcabile, fiind proiectată și realizată ca o carte care să conțină cele patru Evanghelii. Numai că, o analiză detaliată a textelor, conform informațiilor oferite recent de The Independent, condusă de un expert lider în paleografie medievală creștină, profesorul Bernard Meehan de la Trinity College, Dublin, a ajuns la concluzia că lucrarea a fost constituită la origini din două părți, compuse la aproape un secol distanță.

Noua ipoteza a Prof. Meehan sugerează că ultima parte – Evanghelia lui Ioan și primele câteva pagini ale Evangheliei lui Marcu, au fost, probabil, compuse de un scrib mai în vârstă, care locuia pe insula scoțiană Iona, în ultimul trimestru al secolului al VIII-lea.

Dar, el crede ca restul Evangheliei Sfântului Marcu și versiunile Evangheliile lui Luca și Matei au fost scrise la o jumătate de secol mai târziu, în Irlanda, și anume în Kells, întreruperea fiind cauzată de vicisitudinile vremii.

Foto: Cartea din Kells/ Wikipedia