PS Vincentiu: cand te gandesti doar la tine, te excluzi din comunitate

Foto: PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, vorbind in fata oamenilor, la Rosiori – Ialomita

Sursa foto: https://sf-esc.ro/informatii/13335-preasfin-itul-vincen-iu-a-tarnosit-sfin-it-o-noua-biserica-in-comunitatea-din-ro-iori.html [https://sf-esc.ro/informatii/13335-preasfin-itul-vincen-iu-a-tarnosit-sfin-it-o-noua-biserica-in-comunitatea-din-ro-iori.html]

“Cand te gandesti doar la tine, nu te mai gandesti la cei apropiati ai tai; nu te gandesti la comunitatea din care faci parte.

Rezultatul, este dupa Cuvantul Creatorului: ‘Nebune, in noapte asta, voi cere de la tine sufletul tau. Si, ce va ramane din tot ceea ce ai adunat?’”, a avertizat Preasfintitul Parinte Vincentiu, recent, la Rosiori – Ialomita, pornind de la invatamintele care se trag din “Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina”.

PS Vincentiu: cand te gandesti doar la tine, te excluzi din comunitateFacand referire la acest pasaj evanghelic, citit in Biserica Ortodoxa in aceasta a 26-a Duminica dupa Rusalii – 19 noiembrie 2017 – Episcopul Sloboziei si Calarasilor a continuat, explicand, in fata catorva sute de credinciosi:

“Iata! Vorbea sufletului sau, nestiind de fapt ce este acela suflet; nestiind care sunt nevoile reale ale sufletului sau. El vorbea despre multi ani; numai ca Dumnezeu ii spune: “Nebune, in noaptea asta voi cere de la tine sufletul tau, si ce se va alege cu tot ceea ce ai strans?”.Prilejul acestei pilde randuite de Biserica, pare sa fi fost unul foarte potrivit pentru ca toti cei prezenti in noua biserica inaltata in Rosiorii de Ialomita, sa inteleaga faptul ca gestionarea “averii” nu tine doar de partea materiala sau lumeasca, dupa cum a avertizat PS Vincentiu, in adresarea sa catre aceasta parte a credinciosilor aflati in bogata zona a Baraganului:

PS Vincentiu: cand te gandesti doar la tine, te excluzi din comunitate”Acest om, din pericopa evanghelica, sigur era un foarte bun gospodar. Pamantul nu rodeste de unul singur. El trebuie ingrijit, trebuie pregatit”, a precizat ierarhul locului, comparand averea bogatului, “cu rodul pe care l-a dat Baraganul in acest an: cel mai mare rod din ultimii 30 de ani”.Citeste si: POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor [https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24095-pozitie-marturisitoare-a-ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor.html]

Cu toate acestea, insa, omul care nu tine seama ca averea ii este data, de Dumnezeu, pentru a fi gestionata asa cum trebuie pe calea mantuirii, si ajunge sa o foloseasca intr-un mod egoist, ajunge sa fie mustrat si de Creatorul a toate, si: “Iata, Dumnezeu l-a numit pe acest om, nebun, fiindca, rodindu-i tarina, el s-a intrebat: Ce voi face cu atatea roade, fiindca nu am unde sa le depozitez?”

“Desigur, nu Dumnezeu i-a dat gandul, ci… cel rau: voi distruge vechile hambare, vechile jitnite, si altele mai mari voi face, unde sa pot pune la adapost aceasta recolta bogata”, a amintit Preasfintitul Episcop Vincentiu, precizand ca, atitudinea, care pana la un punct putea parea normala si caracteristica unui om obisnuit si bun gospodar, avea sa devina, din pacate, imediat, una specifica nebuniei. PS Vincentiu: cand te gandesti doar la tine, te excluzi din comunitate”Si voi zice, sufletului meu: suflete, ai multe bogatii pentru multi ani! Bea, veseleste-te, bucura-te!”… a reinvitat la reflectie Preasfintitul Vincentiu, prin cuvantul sau, rostit cu ocazia tarnosirii noii ctitorii apartinand de acum Parohiei Rosiori II, din Protopopiatul Urziceni.

“Sa multumim preabunului Dumnezeu, pentru darul Sfintei Liturghii savarsite intr-o biserica nou sfintita, casa a lui Dumnezeu, pe care, incepand cu aceasta prima duminica din Postul Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, am incredintat-o lui Dumnezeu, ca pe o jertfa bineplacuta – pentru ca toti cei care vor intra in ea, si isi vor aduce jertfa lor si se vor ruga la Dumnezeu, sa primeasca alinare sufletelor si trupurilor lor” a amintit PS Vincentiu [https://lacasuriortodoxe.ro/ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor/] , in incheierea predicii rostite in noul lacas, devenit chiar din prima zi de slujire in el, neincapator.“Am intrat, deja, in Postul Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Am auzit cuvantul pastoral si parintesc al membrilor Sfantului Sinod al Patriarhiei Romane si, fie ca tot postul acesta, de 6 saptamani, sa fie un post cu pace, sa fie un post cu multa credinta si nadejde in Dumnezeu.

Avand credinta si nadejde in Dumnezeu, vom avea si multa sporire in viata noastra, spor atat sufletesc cat si trupesc”.

Mai jos, va oferim inregistrarea video integrala a cuvantului rostit de PS Parinte Vincentiu [https://sf-esc.ro/ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor/] , Episcopul Sloboziei si Calarasilor, la sfintirea noii biserici din Rosiori:

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.