PS Marc, prezent la Conferinta Episcopilor Ortodocsi din Benelux. COMUNICAT

Episcopii Ortodocși din Benelux s-au intrunit ieri, pentru a 13-a oară, la sediul Mitropoliei Ortodoxe (71 Avenue Charbo) din Bruxelles.

Intalnirea a fost prezidata de IPS Mitropolit Athenagora al Belgiei (Patriarhia Ecumenică). De asemenea, au mai fost prezenți Arhiepiscopul Simon (Patriarhia Moscovei), Episcopul Marc (Patriarhia Română – episcopul vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale), Episcopul Dositei (Patriarhia Georgiei) și Arhiepiscopul Michel (Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granitelor).

Episcopii au fost informați cu privire la întâlnirile liderilor cultelor recunoscute în Belgia cu regele Filip al Belgiei și Primul-Ministru Charles Michel și Ministrul Justiției, Koen Geens (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Au fost discutate, totodata, crearea unei platforme de dialog permanent între religii și Guvernul federal belgian și semnarea unei Carte între religii și Guvernul flamand.

Ierarhii au schimbat idei privind necesitatea unei mai bune integrări sociale și lingvistice a parohiilor ortodoxe în cadrul societăților locale, pornind de la evoluțiile în jurul problemei predarii orelor de religie, precum și privind propunerea de creare a unei școli ortodoxe in Valonia-Bruxelles.

Asemenea altor religii din Olanda, episcopii au fost de acord și au semnat o rezoluție pentru crearea unei permanente care sa asigure un sprijin adecvat posibilelor victime ale abuzurilor sexuale și familiilor acestora.

Membrii Episcopilor Ortodocși din Benelux își reafirmă respectul pentru demnitatea vieții umane și dezaprobă practicarea eutanasiei pentru pacientii sectiilor de psihiatrie. În acest sens, își exprimă sprijinul privind declarația recentă a episcopilor catolici din Belgia, care solicită reținere și continuarea dialogului privind eutanasierea persoanelor cu probleme psihice.

Episcopii au discutat despre situația și viața Bisericii Ortodoxe din Țările de Jos și au schimbat informații despre viața fiecărei eparhii. În cele din urmă, episcopii au propus un pelerinaj in Muntele Athos, la începutul anului 2018, și organizarea unui congres al ortodocșilor din Benelux, în toamna anului 2018.

Următoarea reuniune a Episcopilor Ortodocși din Benelux va avea loc pe 14 noiembrie 2017. Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Benelux a fost stabilită printr-o decizie adoptata in cea de-a patra conferința pan-ortodoxa presinodală, reunita la Chambesy (Geneva) în iunie 2009.

Mai multe fotografii de la acest eveniment puteti vedea accesand adresa: https://www.flickr.com/photos/148264890@N07/sets/72157682533387071/ [ https://www.flickr.com/photos/148264890@N07/sets/72157682533387071/] . Mai multe amanunte despre PS Marc va sunt oferite intr-o pagina oficiala apartinand Mitropoiliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale: https://www.mitropolia.eu/ro/site/66/ [ https://www.mitropolia.eu/ro/site/66/] (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.