Bun venit in Suedia!, dar dupa… testarea crestinatatii

Consiliul de Migrație al Suediei s-a trezit in mijlocul unui foc de artificii, in urma lansarii – acum deja obișnuitului – test de verificare a cunoștințelor privind Crestinismul, in cazul solicitantilor de azil religios, prin intermediul chestionarelor.

Această practică a socat pana si cea mai laica societate a Suediei, fiind condamnată ca “absurdă” și “ridicolă”.

Pe scurt, solicitantii de azil care se convertesc la Creștinism și cauta gazduire din cauza persecuțiilor religioase cu care se confruntă în țările lor de origine, sunt supusi unor chestionare dificile privind aspectele credinței creștine, a raportat radiodifuzorul național suedez SVT (https://www.svtplay.se/ [https://www.svtplay.se/] ).

Potrivit SVT, citat de Sputnik (https://sputniknews.com/europe/201705161053652392-sweden-faith-quizzes/ [https://sputniknews.com/europe/201705161053652392-sweden-faith-quizzes/” target=“_blank] ), testele religioase sunt chiar complicate, iar practica in cauza – apreciata ca “oribila” – a fost condamnată sever de avocații suedezi și de membrii clerului, care susțin că sunt verificate, mai degrabă, cunoștințe tehnice, decât credința. Cu toate acestea, precizia răspunsurilor solicitanților de azil devine decisivă pentru verdictul Consiliului de Migrație.

Valul de reactii in urma procedurii, insa, nu s-a oprit aici, in prezent unele parohii suedeze începand să pregătească adevarate manuale și cărți, care sa vina in ajutorul solicitanților de azil.

Oficialii Bisericii Suedeze s-au declarat si ei sceptici, cu privire la “testarea creștinătății”, și au pus la îndoială mai ales competența Comitetului de Migratie, atunci cand vine vorba despre problemele religioase.

“Mai exact, ce cunoștințe are insusi Consiliul Migrației, despre religie și credință?”, se intreaba Hans-Erik Nordin, episcop al Diecezei de Strängnäs, retoric, într-un interviu pentru ziarul Dagen (https://www.dagen.se/biskop-och-advokat-kritiserar-migrationsverkets-kristendomsprov-1.967109 [https://www.dagen.se/biskop-och-advokat-kritiserar-migrationsverkets-kristendomsprov-1.967109” target=“_blank] ).

De asemenea, un ONG care se preocupa de politicile de migrație din Suedia, intitulat “Refugiați, bine ați venit in Suedia”, a atacat interogatoriile religioase ale Consiliului de Migrație, pe contul propriu de Twitter, susținând că sunt testate doar cunoștințele biblice, si nicidecum credința.Migrationsverket återinför “husförhör”. Testar bibelkunskap, ej tro. https://t.co/DrJiZL5eP7 [https://t.co/DrJiZL5eP7] #migpol [https://twitter.com/hashtag/migpol?src=hash] @svtnyheter [https://twitter.com/svtnyheter]

— Refugees Welcome SE (@RWSverige) May 13, 2017 [https://twitter.com/RWSverige/status/863478784187617281]

Vestea chestionarelor religioase a scos social-media suedeza la inaintare, mulți utilizatori susținând că practica este “bizară” și incongruentă cu profilul Suediei ca țară seculară.

Cu toate acestea, Consiliul Migrației și-a apărat interviurile sale religioase, susținând că reprezinta doar o parte din procedura generală de evaluare. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.