Biserica Rusa inceteaza dialogul cu Bisericile crestine care renunta la valorile lor

În cazul în care unele dintre cultele creștine vor continua sa se abata de la moralitatea tradițională, bazată pe doctrina creștină, Biserica Ortodoxă Rusă va înceta dialogul cu ele, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Afacerilor Externe al Patriarhiei Moscovei.

Biserica Rusa rupe relatiile cu Bisericile crestine care renunta la valorile lor

“În unele cazuri vom opri dialogul, spre exemplu în cel al Bisericii Suediei. Ori Papa tocmai a vizitat Suedia [31 octombrie – 1 noiembrie], unde s-a intalnit cu un arhiepiscop-femeie [Antje Jackelén, Arhiepiscop al Bisericii Luterane din Suedia].

Pentru ca suntem ingrijorati, după o serie de evenimente ce au avut loc în Biserica Suediei, cu care nu suntem de acord categoric, pe care le vedem ca pe o abandonare a eclesiologiei crestine contemporane – adica a invataturii despre Biserică – și mai ales dupa evenimente pe care le considerăm o revizuire a educației morale, pur și simplu vom înceta dialogul cu aceasta”, a spus Mitropolitul.

Acesta a observat că, în contactele cu Protestantismul occidental contemporan, Biserica Ortodoxă Rusă se confruntă adesea cu probleme “care fac ca acest dialog să fie nu doar dificil, ci chiar imposibil”.

Șeful Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii consideră că vizita Papei Francisc în Suedia nu va avea niciun impact asupra relațiilor romano-catolicilor cu ortodocșii, din moment ce Biserica Catolică alege ea insasi “cu cine sa fie in relatie, și cu cine sa nu fie”.

Anterior, Patriarhul Kirill a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă a continuat să conducă dialogul cu Biserica Romano-Catolică, dar a abandonat practic discuțiile cu Bisericile Protestante occidentale, din cauza renunțării lor la valorile morale evanghelice.

In octombrie, acesta a vizitat – pentru prima dată ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse – Marea Britanie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), din motive pastorale. Călătoria a fost dedicată aniversării celor 300 de ani de prezența a Bisericii Ruse în Insulele Britanice. În ultima zi a vizitei sale, Patriarhul s-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a și cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul Anglicanismului.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.