Forumul international RELIGIE SI PACE, in Moscova: Rolul religiei in lumea moderna

In aceste zile, la Moscova a avut loc ce-l de-al 3-lea Forum international “Religie și Pace”, avand ca tema “Rolul religiei în lumea modernă”. Acesta a fost organizat de Guvernul de la Moscova și de Consiliul Prezidențial pentru Cooperarea cu Organizațiile Religioase.

La Forum, au participat reprezentanți ai religiilor tradiționale din Rusia, experți, oficiali guvernamentali, personalități publice, reprezentanți ai organelor legislative și executive, oameni de știință de frunte și reprezentanți ai mass-mediei.

Președintele Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a deschis lucrarile, amintind: “fără potențialul de menținere a păcii, existent in cadrul religiilor tradiționale, este imposibil de a se rezolva vreun conflict existent”.

“Rusia detine o experiență bogată, straveche, in construirea de relații între diversele grupuri etnice, religii și culturi”, a spus el.

Mitropolitul le-a reamintit participanților, că niciodată nu au existat războaie inter-religioase sau conflicte inter-confesionale grave, in istoria statului rus multinațional.

“În țara noastră, nu a existat nicio dorință din partea vreunui popor de a-i absorbi pe altii sau de a unifica culturi și tradiții. Dimpotrivă, au fost create condiții, pentru diferite grupuri etnice, de păstrare a credinței lor, a limbii și obiceiurilor”, a spus ierarhul.

“Pentru noi, obiectivul prioritar al cooperării inter-religioase și inter-confesionale, este acela de a promova pacea și acordul între popoare. Domnul Iisus Hristos Însuși ne-a dat porunca sa mentinem pacea. În ceea ce-i privește pe credincioșii altor religii, suntem ghidați de indicatiile Sfântului Pavel, care a zis: (Romani 12:18) “Dacă se poate, pe cât stă în puterea voastră, trăiţi în bună pace cu toţi oamenii”.

Mitropolitul Ilarion a reamintit cuvintele Sanctității Sale Patriarhul Kirill, care în discursul său catre Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din 2013, a subliniat sarcinile principale ale dialogului interreligios de astăzi: “Contactele noastre cu persoane de alte religii, reprezinta unul dintre modurile marturisirii lui Hristos înaintea lumii. Scopul dialogului interreligios, este căutarea unui răspuns la provocările de astăzi, în încercarea de a asigura o viață liniștită și cooperarea între oamenii de diferite religii, etnii și culturi”.

Mitropolitul și-a exprimat convingerea, că fundamentele morale comune ale religiilor tradiționale vor oferi o oportunitate de alaturare in rezolvarea provocărilor de astăzi, precum extremismul, secularismul agresiv și relativismul moral, și pentru protejarea noțiunilor tradiționale ale căsătoriei și familiei, pentru susținerea drepturilor fundamentale ale omului.

Printre vorbitori s-au aflat musulmani, crestini evanghelici, evrei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.