Patriarhia, catre Israel: opriti ridicarea zidului de separare!

Luni, buldozerele israeliene au intrat peste proprietățile private din Beir Ona, în apropierea Vaii Cremisan, pentru a relua construcția unui controverat zid de separare.

Patriarhia latina a Ierusalimului a condamnat mișcarea și a cerut autorităților israeliene să renunte la actiune și sa aștepte decizia Curții Supreme, privind o petiție depusă de familiile din Vale cu câteva zile în urmă.

Declaratia Patriarhiei suna astfel:

“Luni dimineața, pe 17 august, buldozerele israeliene au sosit neanunțate, pe proprietățile private din Beir Ona, în apropiere de Valea Cremisan, pentru a relua construcția zidului de separare. Locuitorii din zona au fost surprinși și au simțit durerea pierderii a aproximativ 50 de copaci dintre măslinii lor vechi de secole, care au fost dezrădăcinați.

Patriarhia latina a Ierusalimului condamnă ferm această operațiune desfășurată de israelieni, care submineaza drepturile familiilor din Vale; drepturi pe care aceleași familii au încercat să și le apere cu curaj, în fața legii, în ultimul deceniu. Ne alăturăm cu durere frustrarii pe care o simt aceste familii asuprite și condamnăm cu fermitate nedreptatea care le este făcută.

Construcția Zidului de Separare (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe / click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/search/Valea%20Cremisan.html] și confiscarea terenurilor familiilor locale reprezinta amenințări și insulte la adresa păcii. Facem apel la autoritățile israeliene, să aștepte decizia privind cererea depusă de familiile din Vale catre Curtea Supremă a Israelului cu câteva zile în urmă, și sa opreasca lucrarea pe care au pornit-o”.

Mai mult decat atat, Episcopul Declan Lang, presedinte al Departamentului pentru Afaceri Internaționale al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, a emis si el o declarație referitoare la construcția zidului din Cremisan:

“Ma alatur declaratiei Preafericitului Părinte Patriarh Twal, în condamnarea celei mai recente mișcari a autorităților israeliene, de deplasare a oamenilor din Cremisan și de amenințare la adresa mijloacelor lor de subzistență”.

“Acțiunea IDF [Armatei Israeliene] de distrugere cu buldozerul a măslinilor, pentru pregatirea construirii barierei de separare, reprezinta o lovitură crudă, data speranțelor privind recenta hotărâre a Curții Supreme”.

“Îndemn autoritățile israeliene, sa opreasca aceasta construcție și sa reconsidere urgent modul de tratare a oamenilor din Valea Cremisan, care se confrunta cu o astfel de nedreptate gravă”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.