Siria: ISIS executa un mare savant in antichitati, in Palmyra

Khaled al-Asaad a fost șef de antichități în Palmyra timp de 40 de ani, până la pensionarea sa, in 2003.

Militanții Statului Islamic (cunoscut si sub numele de ISIS, ISIL sau Daesh) l-au executat pe savantul in antichitati Khaled al-Asaad, în orașul sirian Palmyra, conform unui raport al lui Maamoun Abdulkarim, directorul Direcției Generale de Antichități și Muzee din Siria.

Asaad avea 81 de ani, la momentul decesului. El a participat la proiecte arheologice în Palmyra și a fost autorul a peste 20 de cărți despre Palmyra și Silk Road, conform BBC.

Militanții ISIS au incercat sa smulga informatii de la Asaad, de peste o lună, interogandu-l despre locatia antichităților de mare valoare.

In primavara anului trecut, sute de statui fusesera mutate într-o locație sigură, in momentul in care Palmyra era asediata.

“L-au ucis, pentru că nu si-a trădat angajamentul profund fata de Palmyra”, a declarat directorul general UNESCO, Irina Bokova, într-un comunicat.

Grupul extremist a capturat orașul sirian Palmyra în luna mai, a pus exploziv în jurul ruinelor vechi de 2000 de ani și a dinamitat două sanctuare musulmane din apropiere (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În antichitate, oaza cu palmieri din Palmyra era un important centru comercial pe Drumul Matasii, conectand Golful Persic cu Marea Mediterană. Ruinele monumentale de pe acest sit de Patrimoniu Mondial UNESCO, atestă prosperitatea Palmyrei din perioada romană.

“Prezența continuă a acestor criminali în acest oraș este un blestem și de rau augur [pentru Palmyra] și pentru fiecare coloană și fiecare bucatică arheologica a ei”, a spus seful antichităților siriene, Maamoun Abdulkarim, pentru Reuters.

Pe parcursul anului trecut, ISIS a jefuit și distrus o serie de sit-uri arheologice importante din Siria și Irak, printre care Alep, Ninive și Nimrud (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.