Ramallah, Palestina: Au fost descoperite, simultan, doua biserici crestine din epoca bizantina (video)

În timpul săpăturilor efectuate în orașul Ramallah (orasul biblic Rama), arheologii au descoperit doua biserici creștine din epoca bizantina. Cladirile anticelor biserici dateaza din secolul al IV-lea, conform experților citati de agenția “Al Watan”.

Pe langa cele doua lacasuri, oamenii de stiinta de la Universitatea din Ierusalim au mai descoperit un cimitir monahal si un dispozitiv medieval de presare a maslinelor, pentru extragerea uleiului.

Într-un interviu, profesorul Salah Al-Hudliya a menționat importanța descoperirilor:“indicând o revigorare a zonei în perioada antică… până la cutremurul care a zguduit Țara Sfântă în secolul VIII”.

“Aceste rezultate indica o continuitate in aceasta epoca: am găsit urme ale culturii romane, islamice, grecesti, bizantine… Sunt frumoase bisericile – podeaua uneia dintre ele este acoperita cu un mozaic al Nașterii din Betleem; probabil cele două biserici au fost construite în aceeași epocă” – a spus al-Hudliya.

La rândul său, un cleric al Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, Ilya’Avvad, citat de publicatia ruseasca Pravoslavie, a subliniat unicitatea celor mai recente descoperiri ale arheologilor:

“Rezultatele arata o veche legătură, profundă, a creștinilor palestinieni cu Țara Sfântă – astazi, Pământul însuși mărturisește acest lucru, confirmând traditiile și cărțile poporului”.

Preotul a amintit ca rămășițele pamantesti ale călugărilor, descoperite aici, vor fi mutate într-o altă locație, până la terminarea săpăturilor.

Locul descoperirii a fost un loc in care a poposit Mântuitorul Hristos, în zilele vieții Sale pământești, si, totodata, locul de înmormântare a Sfântului Întâi mucenic Arhidiacon Ștefan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.