Thursday 16 july 2015

T-aves baxtalo! – Scoala de Vara de Cultura Rromani – parteneriat media Lacasuri Ortodoxe (foto)

,,T-aves baxtalo!” la Muzeul ASTRA

,,T-aves baxtalo!” – este o urare des întâlnită în comunităţile de rromi din ţara noastră (înseamnă: ,,să fii fericit, norocos”), însă la Muzeul ASTRA această sintagmă este reprezentativă pentru Şcoala de Vară de Cultură Rromani. Evenimentul este organizat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi a ajuns la ediţia a III-a. Anul acesta el va avea loc pe durata a două zile, 18 şi 19 iulie, fiind organizat in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe.

Mâncăruri cu specific rromani, expoziţie de fotografie, muzică şi dansuri, ateliere de meşteşuguri, poveşti şi obiceiuri din viaţa rromilor spuse în jurul focului– toate aceste activităţi fac parte din programul ,,T-aves baxtalo!” . Participă 3 meşteri argintari din București și Teleorman, 2 căldărari din Brateiu (județul Sibiu), 3 rudari din Băbeni (județul Vâlcea)şi 2 împletitori de nuiele din cătunul Prislop, comuna Rășinari (județul Sibiu). Latura culinară a evenimentului va fi acoperită cu rețete rromani preparate de corturari din Ighișu Vechi și Porumbacu de Jos (județul Sibiu).

Programul ,,T-aves baxtalo!” cuprinde şi expoziții cu fotografii din colecția Muzeului ASTRA și a Muzeului Național Brukenthal. De asemenea, evenimentul are şi un târg de unde vizitatorii pot să achiziţioneze, printre altele, costume tradiţionale rromani, confecţionate de un meşter din Sighişoara.

Serile,,T-aves baxtalo!” vor sta tot sub semnul culturii rromani. Avem aici povești din viața etniei rrome, toate spuse în jurul focului pe ritmuri de muzica transetnică, PRDZ SNDSSTM/Sillyconductor+Rekabu.

În plus, prin programul de animații culturale ,,Calea minorităților etnice” a proiectului ,,Patrimoniu deschis”, vizitatorii vor putea descoperi viața la cort și călătoriile în căruța cu coviltir.

Locaţii ,,T-aves baxtalo!” Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: zona Târgul de țară, Școala din Ticera, corturile de lângă Gospodăria de rudar din satul Poiana, județul Vâlcea.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Responsabil acţiune C.N.M. ASTRA: Oana Burcea, muzeograf C.N.M. ASTRA

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.