Popicaria din Paltinis, veche din anul… 1920, la Muzeul ASTRA Sibiu (foto)

,,Bowling” mioritic la Muzeul ASTRA – Ce nu ştiaţi despre Muzeul ASTRA.

Muzeul ASTRA are o popicărie tradiţională.

Este vorba despre Popicăria din Păltiniş, cunoscuta staţiune montană din judeţul Sibiu, aflată la cea mai înaltă altitudine din ţară (1440 metri). Popicăria a fost transferată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în anul 1992, însă ea a fost construită undeva în preajma anului 1920. În cele aproape 7 decenii, această găselniţă (să-i spunem) a fost deliciul turiştilor care au poposit în Păltiniş.

Popicăria din Păltiniş a devenit astfel un veritabil monument, amenajat la câţiva paşi de Cârciuma din Bătrâni. Popicăria nu şi-a pierdut strălucirea şi este funcţională şi astăzi, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Ea este construită 100% din lemn, la fel şi popicele şi bilele din dotare. În plus, distanţa de aruncare se încadrează în standardele sportive din trecut.

La început de secol 20, jocul de popice era răspândit în România ca o modalitate plăcută de agrement şi de petrecere a timpului liber. Cert este că şi în zilele noastre, vizitatorii Muzeului ASTRA se pot bucura la Popicăria din Păltiniş de o competiţie de bowling tradiţional plină de culoare!

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului ASTRA Sibiu.

Program Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului): 10,00-18,00 – Luni-Duminică

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.